AVERTISMENT FMI: România are probleme cu supervizarea investițiilor, cu aprobarea bugetelor și comite erori mari de prognoză!
- Raluca Florescu
- 12 martie 2015, 09:47
România înregistrează performanțe relative bune în raport cu standardele fixate prin Codul de Transparență Fiscală în unele domenii, potrivit concluziilor raportului de evaluare a transparenței fiscale publicat astăzi de Fondul Monetar Internațional (FMI) și realizat la cererea Guvernului României.
Mai précis, 15 din cele 36 de dimensiuni ale Codului de Transparență Fiscală sunt la un nivel bun sau avansat, 15 la un nivel de bază, restul de șase nefiind îndeplinite.
O problemă ar fi aceea că rapoartele fiscal nu includ sectorul marilor companii de stat, care sunt responsabile pentru aproximativ 10% din PIB. În acest sens, FMI recomandă României extinderea acoperirii instituționale a rapoartelor fiscale pentru a include întregul sector public.
Otodată, un volum de date cu privire la operațiunile, activele și pasivele Guvernului nu este consolidat într-un set de declarații financiare produse în conformitate cu standardele internaționale.
FMI remarcă însă că procesul bugetar al României s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, în condițiile în care cadrul bugetar pe termen mediu acoperă aproximativ 97% din cheltuielile Guvernului, precum și prin înființarea unei supravegheri fiscale independente.
Cu toate acestea, erorile ridicate de prognoză a PIB-ului, în medie de aproximativ 4% din PIB, deficiențele în evaluarea și supervizarea investițiilor publice și lipsa de punctualitate în aprobarea bugetelor anuale sugerează că este nevoie de noi progrese, precizează FMI.
Managementul riscurilor fiscale este evaluat drept avansat sau bun în identificarea și raportarea garanțiilor guvernamentale și a riscurilor asociate cu administrațiile publice însă raportarea cu privire la alte riscuri specifice, de genul expunerii pe sectorul financiar și a riscurilor de mediu, este limitată, așa cum este și analiza cu privire la potențialul impact al modificărilor în contextul mediului macroeconomic volatil.
Fondul recomandă îmbunătățirea calității și integrității rapoartelor fiscale și a rapoartelor financiare; includerea unor prognoze macroeconomice mai detaliate în documentele bugetare principale; creșterea transparenței documentației bugetare; extinderea analizelor și raportării riscurilor fiscale.