Avertisment de la Ministerul Agriculturii. Pescuitul pe Dunăre va fi interzis dacă pescarii nu raportează capturile reale

Avertisment de la Ministerul Agriculturii. Pescuitul pe Dunăre va fi interzis dacă pescarii nu raportează capturile reale

Pescarii din Delta Dunării sunt în pericol să nu își mai poată desfășura activitatea pe Dunăre. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ștefan, a avertizat, la Tulcea, că pescuitul pe Dunăre va fi interzis dacă pescarii nu vor raporta oficial Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) capturile reale pe care le înregistrează.

Potrivit unui raport al ANPA, în 2019, pescarii care şi-au desfăşurat activitatea pe aproape 800 de kilometri de Dunăre au raportat capturi totale de circa 450 de tone, existând zone în care un pescar a capturat într-un an doar 13 kilograme de peşte.

"Îmi aduc aminte că în 2006, când am oprit pescuitul la sturioni, se raportau capturile doar pentru două din cele şase specii pe care am învăţat că le avem, iar România exportase în anul anterior 50 de kilograme de caviar. Când i-am întrebat cu ce au exportat, mi-au spus că au folosit diplomatul. Acum, de ce lăsăm pescuitul la Dunăre deschis? Ca să se plimbe nişte oameni cu barca pe fluviu? Eu nu vreau să spun că se prinde şi nu se raportează", a declarat Gheorghe Ştefan.

La rândul lui, unul dintre pescarii prezenţi la şedinţa a Comitetului consultativ pentru sectorul pescăresc al Ministerului Agriculturii, Dumitru Ninel, din judeţul Ialomiţa, a spus că pescuitul pe Dunăre nu este o afacere, informeaza Agerpres.

"Eu am avut o cotă de 1.420 de kilograme. Dacă munceşti, poţi să o faci, dar pescuitul nu este o afacere. Nu e nici muncă uşoară. Problema noastră este că avem trei pescari autorizaţi pe o barcă şi am vrea patru pescari", a afirmat Dumitru Ninel.

De asemenea, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA), Neculai Patriche, a menţionat că debitul scăzut al fluviului a afectat pescăria de pe Dunăre.

"Debitul Dunării în iulie-septembrie era de 5.700 de metri cubi pe secundă şi a ajuns la 2.200 de metri cubi pe secundă. Este o viteză redusă, sculele în derivă nu au funcţionat şi pescarii nu au putut prinde", a afirmat directorul ICDEAPA.

Sucursala Tulcea a Casei Unirea a găzduit, marţi, o şedinţă a Comitetului consultativ pentru sectorul pescăresc al MADR la care au participat autorităţi, reprezentanţi ai asociaţiilor de pescari, pe ordinea de zi aflându-se puncte referitoare la ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an şi cotele de captură care vor fi alocate anul acesta, precum şi problemele cu care se confruntă acvacultorii şi pescarii.