Avertisment. „Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii va intra în colaps”
- Gabriela Dinescu
- 2 iunie 2016, 00:00
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pledează pentru revenirea la sistemul unitar de pensii, deoarece pensiile speciale seacă bugetul. El propune și câteva soluţii: creşterea taxelor sau o mai bună colectare a acestora, creşterea eficienţei folosirii banului public, creşterea natalităţii şi întoarcerea românilor din străinătate
Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, are o opinie fermă când vine vorba despre pensiile speciale, de care beneficiază diplomaţii, magistraţii, parlamentarii, militarii, poliţiștii, alte câteva categorii din industria grea, dar şi cei cu profesii artistice: „Nu vor mai exista resurse dacă sistemul se va împărţi în pensii speciale. Din 2010 și până acum au fost introduse şapte categorii de pensii speciale, iar anul acesta mai avem în Parlament o serie”.
Opinie tranșantă
Pîslaru este adeptul unui sistem echitabil: „Prin punctul de pensie, încercăm să existe o echitate între cât ai contribuit şi cât vei lua. Pensiile speciale creează niște avantaje în plus - nu că nu lear merita oamenii aceia -, dar banii sunt luaţi de la toţi ceilalţi. Iau dintr-un coş mare şi dau unor categorii speciale nişte pensii care creează o structură privilegiată. Dacă vom continua aşa, pensiile nu au cum să crească pentru toţi”. Cu alte cuvinte, „privilegiații” ar trebui să încaseze, la bătrânețe, pensii calculate în funcție de contribuția lor de salariat. Nimic în plus, așa cum își doresc.
Mai departe, Dragoș Pîslaru arată cu degetul spre Parlament: „Politicienii vin cu un deziderat minunat, însă nu este indicată resursa bugetară”.
Ce soluții propune
Deşi recunoaşte că actualul Guvern nu îşi va asuma revenirea la sistemul unitar de pensii, ministrul Muncii atrage atenţia asupra pericolului care planează asupra bugetului. „Sustenabilitatea sistemului de pensii acum e puternic afectată. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii va intra în colaps. Ce soluții am avea? Creşterea taxelor sau o mai bună colectare a acestora, creşterea eficienţei folosirii banului public, creşterea natalităţii şi întoarcerea românilor din străinătate. N-o să fie simplu, dar de la început a fost ideea asta”, a comentat Pîslaru.
Pensionari „speciali”
Categoria angajaţilor care beneficiază de legi speciale este compusă din: magistraţi, diplomaţi, parlamentari, militari, poliţişti, funcţionarii publici cu regim special, personalul din aeronautică, câteva profesii artistice (clovni şi jongleri), oţelari, mineri, personalul din unităţile nucleare.
S-au înăsprit condițiile de pensionare pentru invalizi
Guvernul este aproape de fundul sacului în privinţa bugetului de pensii. Încă de anul trecut, se lucrează la înăsprirea condiţiilor de pensionare pe motiv de invaliditate, pentru pensionare anticipată şi anticipată parţială. Acest pachet de măsuri va fi parte integrantă a strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei, care se adresează persoanelor vârstnice pentru perioada 2015-2020. În prezent, statul plăteşte peste 700.000 de pensii de invaliditate, cu valoare medie de 574 lei, iar fenomenul este în creştere încă din 2013, când legea sistemului unitar de pensii publice a fost modificată, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României.
FOTO;700.000 de pensii de invaliditate plăteşte în prezent statul român
Un alt obiectiv al Guvernului este egalizarea vârstei standard de pensionare. Dacă în prezent femeile se pensionează la 63 de ani, iar bărbații la 65 de ani, până în 2035 ar urma ca atât femeile, cât și bărbații să iasă din câmpul muncii la 65 de ani.