Avertisment ÎNGRIJORĂTOR al COMISIEI EUROPENE. Vânzarea de PAŞAPOARTE ajută CRIMA ORGANIZATĂ
- Gabriel Valentin
- 23 ianuarie 2019, 14:34
Comisia Europeană a avertizat miercuri că programele lansate de unele state membre privind vânzarea de paşapoarte şi premise de rezidenţă pentru investitori ar putea ajuta grupurile de crimă organizată să se infiltreze în blocul comunitar şi cresc riscurile de spălare de bani, evaziune fiscală şi corupţie, informează Reuters.
Acest avertisment este cuprins în primul raport cuprinzător al Comisiei Europene referitor la sistemele de acordare a cetăţeniei şi a dreptului de şedere pentru investitori, utilizate în mai multe state membre ale UE.
Potrivit executivului comunitar, chiar dacă sunt legale, aceste scheme sunt gestionate uneori în mod opac şi fără verificări suficiente asupra celor care achiziţionează paşapoarte şi vize. Comisia Europeană atrage de asemenea atenţia asupra riscurilor pentru întregul bloc comunitar, în condiţiile în care aceste paşapoarte şi vize emise de o ţară din UE conferă în mod automat drepturi în raport cu alte state membre, în special libera circulaţie şi accesul la piaţa internă a UE pentru desfăşurarea de activităţi economice, precum şi dreptul de a vota şi de a fi ales în alegerile europene şi locale.
"Statele membre trebuie să respecte pe deplin şi să aplice sistemul obligatoriu de control şi echilibru în vigoare, iar sistemele naţionale de acordare a dreptului de şedere pentru investitori nu ar trebui să facă excepţie de la regulă", a declarat comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.
În trei state membre ale UE (Bulgaria, Cipru şi Malta) exista în prezent sisteme prin care investitorilor li se acordă cetăţenia statului respectiv, în schimbul unor investiţii care variază între unu şi două milioane de euro. În aceste trei state membre, obţinerea cetăţeniei nu este condiţionată de obligaţia de a avea un domiciliu fizic şi nici alte legături reale cu ţara în cauza. De asemenea, 20 de state membre UE, inclusiv cele trei menţionate anterior, vând permise de rezidenţă străinilor care sunt dispuşi să investească în ţara-gazdă sume cuprinse între 15.000 de euro în Croaţia şi peste cinci milioane de euro în Luxemburg şi Slovacia.
Comisia Europeană nu a oferit estimări cu privire la sumele generate de statele membre UE care practică aceste scheme. Însă în luna octombrie a anului trecut ONG-urile Global Witness şi Transparency International au estimat că statele membre UE au strâns 25 de miliarde de euro sub formă de investiţii străine directe în ultimul deceniu de pe urma vânzării a cel puţin 6.000 de paşapoarte şi aproape 10.000 de permise de rezidenţă.
Executivul comunitar subliniază că ambele scheme prezintă unele riscuri şi a identificat unele deficienţe în programele derulate de Bulgaria, Cipru şi Malta, care nu verifică în mod suficient originea averii persoanelor care achiziţionează cetăţenia şi nici nu permit identificarea facilă a acestor persoane. De asemenea, raportul subliniază că aceste scheme ocolesc regulile UE care cer o reşedinţă efectivă într-un stat membru UE înainte de acordarea cetăţeniei.
Pentru a răspunde riscurilor prezentate de aceste scheme, Comisia va institui un grup de experţi din statele membre care va elabora, până la sfârşitul anului 2019, un set comun de verificări de securitate care să se aplice sistemelor de acordare a cetăţeniei pentru investitori, relatează Agerpres.