Louis de Buade, Conte de Frontenac și de Palluau, fusese trimis de Ludovic al XIV-lea în Noua Franță și numit guvernator la 1672.

Noul guvernator și acoliții săi căutau permanent căi, mai mult sau mai puțin legale, de a dezvolta comerțul cu blănuri în Vest. Drept care a intrat în conflict cu negustorii de blănuri din Montreal, precum și cu indienii. Frontenac a devenit nepopular și din cauza certurilor cu clerul și oficialii locali.

Confederația Irocheză

Însă mai periculoasă era reînvierea spiritului războinic al Confederației Irocheze, o puternică ligă alcătuită din cinci triburi indiene.

El a încercat să le facă pe plac indienilor, însă gestul său a fost perceput ca semn de slăbiciune. În paralel, englezii au înființat puncte comerciale în Golful James, subminînd monopolul franco-canadian asupra comerțului cu blănuri.

Frontenac a răspuns ambelor amenințări prin pasivitate, așa că Ludovic al XIV-lea l-a rechemat în 1682.

După ce Anglia a declarat război Franței în mai 1689, Frontenac s-a întors în Noua Franță în fruntea unei expediții care avea ca obiectiv cucerirea New York-ului și a preluat din nou postul de guvernator.

Vremea grea i-a întârziat planurile, lovitura decisivă dându-i-o irochezii care au atacat Quebec-ul provocându-i mari pierderi. Așa că a renunțat să atace New York-ul și a trecut în defensivă.

La petite guerre

A trecut la ceea ce el anumit la petite guerre – expresia de la care derivă războiul de gherilă. Politica lui a devenit una de terorizare sistematică a locuitorilor și soldaților adverși prin raiduri energice de mică anvergură.

El a continuat să preseze spre vest pentru a extinde comerțul cu blănuri, ignorând ostentativ politica lui Ludovic al XIV-lea de oprire a expansiunii în scopul consolidării coloniei centrale.

Politica lui Frontenac a creat un surplus de blănuri de un milion de lire în Montreal, drept urmare comerțul canadian cu blănuri s-a prăbușit, iar castorul nord-american a ajuns în pragul dispariției.

Nevoit să-și reducă activitatea în comerțul cu blănuri, Frontenac s-a concentrat pe la petite guerre , distrugând două sate irocheze mari în 1696. Devenind tot mai despotic, Ludovic al XIV-lea s-a hotărât să-l recheme, dar nu a mai apucat, Frontenac murind pe 28 noiembrie 1698.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric