AVEM CEL MAI SLAB LEU din istorie: BNR a luat mâna de pe aparate si cursul a urcat la 4,4265 la lei/euro

AVEM CEL MAI SLAB LEU din istorie: BNR a luat mâna de pe aparate si cursul a urcat la 4,4265 la lei/euro

Leul s-a depreciat astăzi faţă de euro atingând cea mai redusă valoare istorică în raport cu moneda europeană. Cusul oficial indicat de BNR este 4,4265 la lei/euro, cotaţie cu aproape un ban peste maximul anterior.

Leul s-a depreciat astăzi şi în raport cu dolarul, până la 3,4209 lei/dolar, cotaţie în creştere cu 0,68 bani faţă de ieri.

În raportul cu francul elveţian, leul a scăzut de asemenea. Cursul a crescut cu aproape un ban, până la 3,686 lei/franc. Ce s-a întâmplat azi în piaţă

Ieri, BNR a avut cea mai agresivă intervenţie din ultimul timp de pe piaţa monetară, potrivit dealerului unei bănci locale. Astăzi intervenţia BNR s-a mai temperat.

Acesta spune că de la căderea guvernului şi până acum este posibil ca BNR să fi cheltuit circa 500 de milioane de euro sărind în sprijinul leului.

"Nu sunt intervenţii speculative ci doar ordine comerciale venite, pe de o parte, dinspre importatori şi, pe de altă parte, dinspre companiile care îşi repatriază capitalurile. Şi vânzările de lei continuă ceea ce înseamnă că leul are încă potenţial de depreciere", a spus dealerul pentru EVZ. Leul este supus unei presiuni de depreciere în special din cauza evenimentelor de la nivel european. Rezultatul alegerilor din Franţa şi Grecia pun sub semnul întrebării continuarea programelor de austeritate demarate de cele două ţări, ceea ce îi sperie pe investitori.

În momentele de panică investitorii îşi retrag plasamentele din zonele considerate vulnerabile, în special de pe pieţele emergente, cum este cea locală. Recent, guvernatorul Mugur Isărescu spunea că fundamentele economice ale României nu justifică deprecierea monedei care scade doar din cauza problemelor locale de ordin politic şi a tensiunilor externe.

Pe de altă parte, menţiona guvernatorul, o serie de corporaţii străine au început în ultimul timp să îşi retragă plasamentele pentru că au nevoie de lichidităţi pe pieţele mamă, ceea ce induce o presiune suplimentară pe depreciere.

Potrivit analiştilor ING, BNR nu intervine pe piaţa valutară pentru a opri deprecierea, ci doar pentru a nu permite fluctuaţii foarte mari ale cursului. În raportul zilnic asupra pieţelor financiare aceştia menţionează că ieri BNR a aruncat în piaţă cea mai sumă din noiembrie 2011 încoace, pentru a opri leul să se deprecieze prea mult în raport cu euro.

Ne puteți urmări și pe Google News