Creanţa de circa 140 de milioane de euro pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o deţine la Oltchim va fi vândută împreună cu pachetul de acţiuni al statului, de 53,2% din capitalul social, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate în Monitorul Oficial.
Noul act normativ abrogă ordonanţa precedentă privind valorificarea creanţei prin conversia ei în acţiuni. „Evaluarea pe care am cerut-o arată că, dacă am transforma creanţa în acţiuni, am vinde titlurile la o valoare mai mică decât cea a creanţei“, a explicat preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Dacă s-ar fi realizat conversia, aşa cum dorea AVAS până acum câteva luni, participaţia Autorităţii la combinatul chimic ar fi depăşit 90%. Procesul a fost blocat, însă, vara trecută, de principalul acţionar minoritar, Petro Carbo Chem, care a susţinut că ştergerea datoriei şi conversia ei în acţiuni înaintea unui aviz al Comisiei Europene ar fi însemnat sfidarea forului comunitar. Privatizare amânată în favoarea angajaţilor Criza declanşată la începutul toamnei a modificat definitiv direcţia AVAS, motivată prin faptul că deteriorarea situaţiei economice ar putea duce la înrăutăţirea situaţiei Oltchim şi chiar la scoaterea ei de pe piaţă, odată cu scăderea veniturilor la bugetul de stat şi cu posibile mişcări sociale, societatea având peste 4.000 de angajaţi. Procesul de privatizare a combinatului a fost pus în aşteptare şi va fi relansat atunci când piaţa va asigura condiţii favorabile, care să permită menţinerea locurilor de muncă, declara, la mijlocul lunii trecute, premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Anterior, conducerea societăţii anunţase că 550 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, iar activitatea Oltchim se va reduce cu 40%. Chiar şi aşa, compania a propus acţionarilor contractarea unui credit de 100 de milioane de euro, pentru achiziţia petrochimiei de la Arpechim, principalul furnizor de materii prime. Oltchim a avut, în primele 9 luni, pierderi de peste 27 de milioane de lei.