Avantaj pentru românii care și-au achitat obligația fiscale la timp. Ce le pregătește Guvernul

Avantaj pentru românii care și-au achitat obligația fiscale la timp. Ce le pregătește GuvernulSursa foto: Arhiva EVZ

Mai mult de jumătate dintre contribuabilii din România și-au achitat obligațiile fiscale la timp. Potrivit ministrului Finanțelor, 82% dintre aceștia au prioritizat acest aspect. Astfel, Executivul a hotărât să le acorde o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual.

Vești bune pentru 82% dintre contribuabili. Guvernul le acordă o bonificație

Potrivit ministrului Finanțelor, 82% dintre aceștia și-au achitat la timp îndatoririle fiscale.

„Datorită lor, România se dezvoltă. Ca formă de recunoștință și încurajare, Guvernul României va acorda o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024. Este modul nostru de a spune „mulțumim” pentru contribuția fiecăruia la un sistem fiscal sănătos!”, a anunță ministrul Finanțelor.

Măsuri noi

La finalul lunii septembrie, GuvernulBOrdonanța de urgență care include măsuri noi. Astfel, cei care au datorii la stat pot beneficia de anularea dobânzilor și penalităţilor aferente obligațiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF).

Fisc, contribuabili

ANAF. Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

Debitorii aveau opțiunea să își achite obligațiile fiscale și să depună o cerere de anulare până la data de 25 noiembrie. În cazul persoanelor fizice, a fost propusă anularea accesoriilor în procent de 100%, indiferent de valoarea debitului.

Totodată, dacă valoarea debitului principal nu era mai mare de 5.000 lei, un procent de 50% se anulează automat.

Măsuri importante pentru contribuabili

Bonificația se va aplica și în cazul microîntreprinderilor. Decizia de bonificație se va emite la termenul scadent pentru plata impozitului. Noua măsură a fost introdusă de Executiv pentru a stimula conformarea voluntară pentru plata obligațiilor fiscale.

De asemenea, schimbări importante au fost introduse legate de achitarea titlurilor de proprietate.  În plus,  organizarea de noi concursuri la nivelul instituțiilor publice va fi suspendată până la finalul acestui an.

Mai mult, stimulentele pentru personalul responsabil de proiecte din fonduri externe nerambursabile nu vor mai fi acordate. Totodată, avantajele legate de concediile de odihnă vor fi suspendate.