Evenimentul Zilei > Actualitate > Avalanșă de fake-news venită dinspre China și Rusia. Un renumit ziarist acuză
Avalanșă de fake-news venită dinspre China și Rusia. Un renumit ziarist acuză

Avalanșă de fake-news venită dinspre China și Rusia. Un renumit ziarist acuză

În ultimele 2-3 saptamani, de când a debutat criza #coronavirus, o campanie furibundă bine organizată de la Est (apropiat și îndepartat) a lansat în spațiul public românesc o serie de știri false și manipulări antioccidentale, scrie jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.
Radu Tudor: „Acestea nu sunt o noutate, ele vin in continuarea acestui razboi hibdrid declansat de Rusia dupa anexarea ilegala a Crimeei si invadarea Estului Ucrainei. China este si ea implicata in acelasi tip de reteta, pe interesele sale.

Iata cateva exemple de fake news, in care cei mai slabi de inger, neinformati si predispusi la vehicularea teoriilor conspirationiste, a imaginilor prefabricate si falsificate :

  • americanii fac in Europa cel mai mare exercitiu militar in timpul crizei #coronavirus, ceea ce inseamna ca “ni se ascunde ceva”, ca “e un complot”. Adevarul : Defender Europe 2020 este un exercitiu planificat acum 3 ani, din care si Romania face parte alaturi de alte state aliate si care prevede intarirea apararii in fata agresiunilor Estului, cel care se afla azi la originea manipularilor
  • un videoclip al presedintelui Serbiei, Aleksandr Vucic, in care este infierata cu manie proletara Uniunea Europeana ca a abandonat Serbia in criza #coronavirus. Adevarul e ca Serbia a devenit un aliat de facto al Rusiei, isi coordoneaza toate politicile economice si militare cu Moscova, acolo ar trebui sa-si caute un sprijin. Iar UE a alocat deja un buget de 37 miliarde euro pentru tarile membre in combaterea #coronavirus. Asadar, minciuna si manipulare cap-coada, rostogolite si de agentii Estului din Romania
  • o stire fake in care se spune ca UE ajuta Franta cu 300 de miliarde de euro si Romania cu doar un miliard de euro. Multe persoane publice au atacat UE pe baza acestei informatii false, demontate in mesajul trimis de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania 
Comisia Europeană în România
🛑 Afirmație falsă:
Comisia Europeană alocă Franței 300 de miliarde de euro în lupta cu COVID-19, iar României un miliard de euro

☑ Faptele sunt acestea:
Comisia a aprobat propunerea din partea autorităților franceze de a acorda ajutoare de stat în valoare de 300 de miliarde de euro. Suma provine de la bugetul de stat al Franței.
Detalii 

👉https://bit.ly/3biH8W8

📌 Ce rol are Comisia?
Ajutoarele de stat acordate de statele membre trebuie aprobate de Comisie.
Pentru a face față crizei COVID-19, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiei în contextul pandemiei de COVID-19.
Detalii 

👉 https://bit.ly/3dmxhAs

📌 Cum acționează cadrul temporar?
Permite tuturor statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidități suficiente pentru a menține activitatea economică în contextul și după criza COVID-19.

📌 Cadrul legal:
Este bazat pe articolul 107, alineatul 3, litera b din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene

Este evident ca laboratoarele Kremlinului si idiotii utili din siajul acestora folosesc criza #coronavirus in sensul destabilizarii spatiului occidental si stimularii sntimentelor nationaliste, antieuropene al nostalgicilor, frustratilor, nemultumitilor, conspirationistilor.

Vestea buna e ca acestia reprezinta o minoritate in orice tara civilizata UE si NATO.

Vestea proasta e ca aceste manipulari estice grosolane au generat deja curente politice si partide populiste, finantate undercover de Rusia si care promoveaza o agenda antieuropeana in tarile lor. Vedeti Marine Le Pen si RN in Franta, Mateo Salvini si Lega Nord in Italia, Viktor Orban si Fidesz in Ungaria. Exemplele pot continua, atat pe filiera Rusia cat si China