Cauciucurile autovehiculelor, bombă pentru sănătate. Copiii dezvoltă boli pulmonare!

Cauciucurile autovehiculelor, bombă pentru sănătate. Copiii dezvoltă boli pulmonare!

Carburantul autoturismelor personale, respectiv al mijloacelor de transport în comun, aerul poluant emis de uzine și de gropile de gunoi, substanțele nocive din alimentație sunt doar câteva dintre pericolele la care suntem expuși zilnic.

De cele mai multe ori, în spațiul public, sunt puse în dezbatere noxele emise de autovehicule, iar, la nivel global, procesul de tehnologizare se îndreaptă fără echivoc în direcția mașinilor electrice. În același timp, oamenii de știință și medicii atrag atenția asupra faptului că nu doar gazele de eșapament ne pun sănătatea în pericol, ci chiar și cauciucurile.

Atât particulele toxice emise de gazele de eșapament, cât și cauciucurile și frânele autovehiculelor contribuie la deteriorarea calității aerului din orașe, este concluzia unui studiu realizat de emisiunea „Dispatches”, din cadrul televiziunii Channel 4. De exemplu, decesul prematur în cazul a circa 40.000 de persoane pe an în Marea Britanie este asociat cu poluarea aerului, care determină probleme severe la inimă și plămâni.

Compoziția lor ieftinește producția, dar crește rata bolilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai puțin cunoscut până în ziua de azi a fost efectul cauciucului modern, care, în proporție de 50%, este compus din plastic. „Cunoaștem faptul că unele dintre compenentele rezultate în urma frânării, alături de microparticulele de plastic de la cauciucuri sunt iritante și provoacă reacții la nivelul plămânilor, care, în timp, devin nocive pentru sănătatea noastră”, a declarat un specialist din cadrul King’s College London.

Specialiștii trag semnalul de alarmă, în condițiile în care cei mai afectați sunt copiii. Dezvoltarea plămânilor este pusă în mare pericol de microparticulele de plastic eliberate în atmosferă de cauciucurile autovehiculelor. Mai precis, este vorba despre concentrațiile ridicate de dioxid de azot, un poluant inflamator. Oamenii de știință vin și cu vești bune. Efectul nociv al dioxidului de azot poate fi scăzut cu aproximativ 20%. Pentru acest lucru, se recomandă: împrejmuirea clădirilor cu garduri vii, montarea plaselor la ferestre și instalarea de purificatoare de aer.