Autostrada Tg Neamț – Ungheni. Drumul de 93 de km care va ajunge până în Republica Moldova

Autostrada Tg Neamț – Ungheni. Drumul de 93  de km care va ajunge până în Republica Moldova Sursa foto: Facebook

Autostrada Tg Neamț - Iași - Ungheni, parte din Autostrada Unirii (A8), va avea un traseu de 93 de kilometri și o valoare totală a investiției estimată la 17,63 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), inclusiv TVA.

Autostrada Tg Neamț – Ungheni. Memoriului de prezentare a autostrăzii care urmează a fi construită a fost depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Potrivit documentului, pe traseul autostrăzii Tg Neamț – Ungheni urmează să fie construite 55 de poduri, 2 tuneluri și 9 noduri rutiere.

Autostrada Tg Neamț – Ungheni. Traseul tronsonului

Traseul tronsonului de autostradă Târgu Neamț – Iași – Ungheni străbate strict teritoriul administrativ al județului Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Punctul de început al traseului autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni este localizat la sud de comuna Boureni. Respectiv pe partea estică a râului Moldova.

Iar punctul final al traseului se află în apropierea graniței naturale cu Republica Moldova, reprezentată de râul Prut. Mai exact, la est de satul Podu Jijiei din comuna Golăiești și la nord vest de satul Zagarancea, reședința comunei cu același nume, din raionul Ungheni din Republica Moldova.

Autostrada Tg Neamţ - Ungheni

Sursa foto: anpm.ro

Lungimea traseului

Lungimea totală a traseului este de cca 93,27 km și se împarte în 4 tronsoane distincte, după cum urmează: – Tronson 1 Km 0+000 – km 31+500, respectiv Târgu Neamț (zona Moţca – DN2) – Târgu Frumos (DN28B); – Tronson 2 Km 31+500 – km 60+100, respectiv Târgu Frumos- DN28 (zona Lețcani); – Tronson 3 Km 60+100 – km 77+800, respectiv DN28 (zona Lețcani) – DN24 (zona cât mai apropiată de municipiul Iași); – Tronson 4 Km 77+800 – km 93+270 (sfârşitul proiectului va fi în punctul vamal de la Pod peste Prut la Ungheni, amplasat în UAT Golăieşti).

Austria introduce noi reguli pentru șoferi

Sursa foto: Photo 8383988 © Jackryan89 | Dreamstime.com

Autostrada Tg Neamț – Ungheni

Traseul autostrăzii se desfășoară in zona Moldovei, relieful fiind in principal cel de tip podiş. Cu zone cu diferențe relativ mari de cotă.

Conform studiului geotehnic preliminar, mai mult de o treime din traseu străbate zone cu risc mare de alunecări de teren. Pământurile din aceasta zona fiind de tip argile contractile (PUCM) sau/si cu sensibilitate mare la umezire, mai spun autorii memoriului de prezentare publicat de economica.net.

Traseul propus al proiectului se suprapune cu următoarele situri Natura 2000: – ROSCI0213 Râul Prut, – ROSPA0168 Râul Prut, – ROSAC0221 Sărăturile din Valea Ilenei, – ROSCI0265 Valea lui David, – ROSCI0378 Râul Siret între Pașcani și Roman, respectiv se suprapune cu două arii naturale protejate de interes național: – RONPA0568 Sărăturile din Valea Ilenei, supratraversată prin intermediul unui pod/ viaduct, și – RONPA0573 Râul Prut.

În urmă cu aproape un an, Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR a avizat varianta finală de traseu a Autostrăzii Tg Neamț – Iași – Ungheni (A8), a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni va descongestiona traficul rutier din orașele Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Iași și din comunitățile învecinate.