Protestul fermierilor și transportatorilor. Întâlnirea de la Guvern, un eșec. Protestatarii au blocat DN2 în dreptul localității Afumați. Update

Protestul fermierilor și transportatorilor. Întâlnirea de la Guvern, un eșec. Protestatarii au blocat DN2 în dreptul localității Afumați. UpdateAutostrada A1. Sursa foto: Arva EVZ

Protestatarii nu renunță la proteste și cer Executivului să le asculte doleanțele. Tot mai mulți protestatari se alătură în fiecare zi manifestațiilor.

Update: La scurt timp după ce au ieșit de la negocieri, reprezentanții fermierilor și transportatorilor români au transmis opiniei publice că decizia de a continua protestul va fi luată doar după consultările cu oamenii din stradă.

În urmă cu puțin timp Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a informat că protestatarii au blocat complet traficul rutier pe Drumul Național 2 în dreptul localității Afumați din Județul Ilfov.

„La această oră conducătorii autovehiculelor prezenți pentru manifestare au coborât și protestează pedestru, blocând circulația pe ambele sensuri de mers ale DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari”, transmite IGPR.

Update: S-au terminat negocierile de la Palatul Victoria. Andruș Dănuț a vorbit în numele fermierilor și transportatorilor români. Acesta a precizat că începând de luni, 15 ianuarie, se vor înființa mai multe grupuri de lucru.

„În urma întâlnirii cu prim-ministrul și prezentarea problemelor pe care le avem, am primit că vor fi înființate grupuri de lucru începând de luni, 15 ianuarie. Decizia de a continua protestul aparține fiecăruia în parte. Ne vom întâlni cu oamenii din stradă și vom stabili ce se va întâmpla concret”.

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor  vor fi invitați la ministerul Agriculturii pentru a soluționa revendicările protestatarilor. Urmând ca marți, delegațiile să meargă la ministerul Transporturilor, iar miercuri vor purta negocieri cu reprezentanții ASF.

Calendarul negocierilor

„Au fost reprezentanți ai agricultorilor și fermierilor și transportatorilor. Fiecare și-a prezentat câte 20 – 25 de revendicări. Nu există o singură revendicare și sunt de competența mai multor instituții. De luni, agricultorii și transportatorii vor participa la Ministerul Agriculturii.

Marți va avea loc o altă întâlnire pe problemele transportatorilor, la ministerul Transporturilor, cu reprezentanți ai MAI și ministerul Finanțelor și miercuri o întâlnire cu ASF. Sunt problem tehnice care țin de mai multe instituții. I-am rugat să aibă o comunicare onestă cu participanții pentru că sunt probleme complexe care necesită un timp mai mare”, a declarat prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.

Comunicatul Guvernului

La scurt timp după finalizarea negocierilor, Guvernul a emis un comunicat de presă în care Marcel Ciolacu a prezentat rezultatul negocierilor.

„V-am invitat la discuții pentru că doar prin dialog și stând împreună la aceeași masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-ați ridicat. Și noi, la Guvern, și dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient. Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluțiile potrivite, corecte și aplicabile.

Pentru asta, după ce am centralizat doleanțele, trebuie să găsim soluțiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toți cei care cunosc în detaliu fiecare nemulțumire semnalată”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

A fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele și instituțiile cu atribuții în soluționarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii. Luni, 15 ianuarie, se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa și reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniu. Marți, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanților ministerelor cu atribuții în domeniu, iar miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.

Dialogul va continua pe marginea soluțiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate și avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt. Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire au participat vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, și reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului”, se arată în Comunicatul Guvernului.

Ședință de Guvern cu fermierii și transportatorii

Sursa foto: Gov.ro

Update: Vama Calafat, blocată de protestatari

Vama Calafat, din județul Dolj, este blocată de mai bine de o oră de protestatarii transportatori și fermieri. În acest moment nu se poate intra în vamă, deoarece drumul a fost în totalitate blocat. CEi care au ieșit în stradă au anunțat că vor sta acolo câteva ore.

În același timp, o delegație a protestatarilor a plecat la Guvern pentru a se întâlni cu Marcel Ciolacu, în jurul orei 15.00.

Update- Ședință de urgență la Primăria Capitalei

La ora 11.30 va avea loc o ședința de urgență la Primăria Capitalei, unde urmează să se analizeze cererea de protest a fermierilor și transportatorilor, care vor să ajungă în București.

Nicușor Dan menționa că nu sunt motive ca acest protest să fie respins.

Update- Cătălin Predoiu: Lucrurile s-au desfășurat cu calm și civilizat

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat în urmă cu scurt timp că protestul nu a fost unul violent, iar lucrurile s-au desfășurat cu calm și în mod civilizat.

„Trupele au fost în control tot timpul și a fost un dialog civilizat. Am încredere că vom depăși cu toții cu bine acest moment. Legile organizează suficient spațiu astfel încât cei care vor, pot să-și exprime opiniile și să-și reclame drepturile”, a spus ministrul.

Cătălin Predoiu a mai spus că în ceea ce privește aceste proteste nu au fost date sancțiuni, menționând că se bucură că se strâng semnăturile pentru ca fermierii să obțină autorizația de protest necesară.

Update - Intrările în București sunt blocate de Poliție și Jandarmerie

Fermierii și transportatorii au făcut noapte albă pe Centura Capitalei. Protestatarii sunt deciși să nu cedeze până nu primesc sprijin din partea Executivului. După ce aceștia au paralizat ieri traficul în zona Chiajna, oamenii legii păzesc intrările în București. Polițiștii și jandarmii încearcă să îi împiedice pe protestatari să pătrundă în Capitală și să meargă până în Piața Victoriei.

Fermierii și transportatorii se pregătesc pentru a treia zi de proteste. Aceștia sunt nemultumiți de scumpirile RCA, precum și de prețul carburanților. Traficul este blocat pe autostrada A1 București-Pitești. Șoferii care intenționau să tranziteze zona sunt ținute pe loc de șirul de camioane al protestatarilor. În semn de protest, transportatorii rutieri circulă viteza minimă, îndreptându-se spre Capitală.

Autostrada A1, blocată din cauza protestului

Traficul rutier este blocat pe Autostrada A1, în apropierea Capitalei, din cauza protestului de amploare al transportatorilor.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că blocajul se întinde de la kilometrul 13+500 de metri, până la intrarea în DN Centura București.

„Pe autostrada A 1 București-Pitești, de la kilometrul 13+500 de metri, până la intrarea în DN Centura București, traficul autovehiculelor este blocat de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.”, a transmis Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Traficul de pe A1, blocat de protestul transportatorilor. Se circulă cu greu pe Centura Capitalei

Protestatari. Sursa foto: Tik Tok

Coloană de mașini pe Centura Capitalei

Șoferii care intenționează să circule pe Centura Capitalei trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. O coloană de mașini s-a format în ultimele zeci de minute între Chiajna și Bragadiru.

„De asemenea, s-a format coloană de autovehicule și pe Centura Capitalei, între localitățile Chiajna și Bragadiru, județul Ilfov.

Totodată, situații similare sunt prezente și în alte zone ale țării, pe centurile marilor municipii, circulația rutieră desfășurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se”, arată Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Traficul de pe A1, blocat de protestul transportatorilor. Se circulă cu greu pe Centura Capitalei

Protest transportatori. Sursa foto: Tik Tok

Traficul pe Autostrada A 1, afectat de protest. Revendicările transportatorilor

Protestatarii sunt nemulțumiți de scumpirea poliţelor de asigurare RCA şi accizei la motorină. Transportatorii se plâng că inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică, precum și competitivitatea în piaţă.

„Principala nemulţumire este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. ”, a precizat unul dintre transportatori.

Prin intermediul acestei inițiative, protestatarii speră ca prețurile RCA să fie plafonate. De asemenea, aceștia vor să fie invitați la negocieri cu Executivul.