Au fost publicate noile tarife de referință pentru asigurarea auto obligatorie. Prețul polițelor va fi stabilit de asiguratori, în funcție de aceste tarife.
Anul 2024 vine cu o serie de schimbări în ceea ce privește prețurile polițelor RCA. Noile tarife de referință au fost stabilite de Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF). Acestea vor constitui pragul la care asiguratorii se vor raporta în 2024.
Piața RCA în 2024. Cea mai ieftină asigurare
ASF a stabilit noile tarife de referință pentru asigurarea auto obligatorie. În funcție de acestea, prețul polițelor RCA este stabilit de asiguratorii din România.
În prețul final al unei polițe RCA, se regăsește inclusiv istoricul daunelor. De asemenea, firmele de asigurare iau în calcul și rata daunei, precum și aplicarea sistemului bonus-malus. Totodată, se ține cont și de localitatea în care e înregistrată mașina.
Asigurații cu risc ridicat
În cazul în care un șofer din România primește ofertă de asigurare cu un preț mai mare de 36 % decât tariful de referință, acesta este considerat asigurat cu risc ridicat. Șoferul se poate adresa altor asiguratori pentru compară tarifele. În cazul în care primește același tip de ofertă, proprietarul autoturismului se adreseze Biroului Asigurătorilor Auto. Astfel, acesta are șanse să primească o ofertă cu un preț mai mic.
Poliţele RCA în 2024. Ce prețuri vor avea
Tarifele cele mai mari vor fi aplicate proprietarilor de mașini cu vârste sub 30 de ani. Vizați în acest sens sunt și șoferii care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.
Cea mai mare creștere de preț este atribuită șoferilor sub 30 de ani, care conduc mii mașini mai puțin puternice. Totodată, pentru mașinile cu motor sub 1.200 cmc, tariful de referință a crescut semnificativ față de anul precedent. Majorarea în acest caz este cu 6,4% mai mare față de 2023.
RCA 2024. Cine plătește mai puțin
Anumite tarife de referință sunt în scădere faţă de anul precedent. Acestea îi vizează pe șoferii cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani, care conduc mașini de peste 2.500 cmc. În cazul lor, tarif stabilit este de 2.793 lei. În 2023, acesta atingea 2.832 de lei.
Cei care conduc mașini electrice și au vârste între 31 și 40 de ani vor avea un tarif de referință de 1.588 de lei. În 2023, aceștia achitau valoarea de 1.643 de lei.