Acuzații grave ale Asociației Victimelor Accidentelor de Muncă. „Autoritățile închid ochii și trec cu vederea peste nerespectarea securității la incendiu” | Incendiul de la Bamboo

Acuzații grave ale Asociației Victimelor Accidentelor de Muncă. „Autoritățile închid ochii și trec cu vederea peste nerespectarea securității la incendiu” | Incendiul de la Bamboo

Unul dintre sloganurile manifestanților care au ieșit în stradă după tragedia din Club #Colectiv, din 30 octombrie 2015, a fost: „Corupția ucide!”. În contextul incendiului devastator de la clubul Bamboo, AVAM a transmis un mesaj tulburător care atrage atenția autorităților care persistă în aceleași greșeli

Asociația Victimelor Accidentelor de Muncă (AVAM), al cărei președinte este avocata Georgiana Din (foto), a transmis un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă lipsa unei legislații eficiente și a măsurilor ce pot împiedica repetarea unor tragedii, precum cea de la Colectiv.

„Un club tolerat”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Incendiul din Clubul Bamboo - Corupția lovește din nou! Sâmbătă dimineaţă clubul Bamboo din Bucureşti A ARS DIN TEMELII pentru a doua oară. Cum era şi normal, autorităţile au intrat în alertă maximă şi au început să pună întrebări despre existenţa documentelor privind funcţionare clubului. Cum era şi normal s-a descoperit că acest club nu avea autorizaţie de funcţionare. Din diverse surse reiese faptul că acest club era tolerat de către autorităţi în privinţa funcţionarii chiar şi în lipsa autorizaţiei de funcţionare. Reprezentanţii clubului invocă faptul că încearcă să intre în legalitate, fiind depuse documentele necesare emiterii autorizaţiei de funcţionare.”

FOTO: Ultimele imagini din Colectiv, exact înainte de izbucnirea focului

Să nu uităm faptul că acest club a mai ars o dată în anul 2005; nici atunci nu avea autorizaţie de funcţionare şi au fost invocate aceleaşi aspecte… „au fost depuse documentele în vederea autorizării”.

Mai departe, AVAM arată: „Dar ce presupune emiterea unei astfel de autorizaţii de funcţionare? Având în vedere natura incidentului, ne vom raporta la «autorizarea ISU», autorizaţie care lipseşte (din informaţiile din presă până la ora actuală). Se pare că incendiul a izbucnit din cauza instalaţiilor electrice, care nu au fost corespunzător refăcute în urma renovării. Instalaţiile electrice fiind subdimensionate necesităţii de consum din club. Cum a fost posibil să ardă până la temelii? Simplu: clubul nu avea nici instalaţii automate de stingere a incediului, iar din relatările martorilor, nici extinctoare. În aceste condiţii este foarte clar că nu puteau avea o autorizaţie de securitate la incendiu şi, implicit, autorizaţie de funcţionare”.

„Legea banului”

Toate acestea se întâmplă la un an de la incendiul de la Colectiv. - a continuat AVAM: „Autorităţile persistă în aceleaşi greşeli, se pare că nu au învăţat absolut nimic. Nu sunt interesaţi decât de «legea banului », a şpăgii cu care se poate cumpăra tăcerea celor care trebuie să supravegheze siguranţa cetăţenilor. Este mult mai eficient şi pentru administratorul clubului să «dea o şpagă» din când în când şi să deturneze atenţia autorităţilor, decât să investească în sisteme perfomante de prevenire şi stingere a incendiilor. Astfel, autorităţile «închid ochii» şi trec cu vederea peste nerespectarea securităţii la incendiu (în acest caz) şi pun astfel în pericol vieţile nevinovate ale celor aflaţi întâmplător în anumite locaţii. Corupţia loveşte iar, dar de data aceasta, din fericire, nu au fost pierderi de vieţi omeneşti. Nepăsarea autorităţilor este fără limite. Oare ce aşteaptă să se întâmple? Un dezastru mai mare ca cel de la Colectiv, pentru a lua măsurile legale? Să nu mai vorbim că legislaţia care trebuie aplicată există, numai că nu se vrea a fi aplicată.

Acest fenomen nu mai trebuie tolerat prin permiterea funcţionării a unor astfel de locaţii. După evenimentul din Colectiv, aceleaşi autorităţi au început o campanie formală de prevenire a accidentelor de acest gen. Bineînţeles că această campanie a durat foarte puţin, iar efectele ei se văd chiar prin acest eveniment. În mod cert, dacă s-ar fi luat măsurile corespunzătoare de prevenţie şi nu ar mai fi permis funcţionarea acestor locaţii nu am mai fi vorbit azi despre victime. Din declaraţiile martorilor de la faţa locului reiese faptul că în club se putea fuma, clienţii fiind toleraţi de către cei care supravegheau activitatea. Excludem ipoteza declanşării incendiului de la «o ţigară nesupravegheată » …. dar vrem să atragem atenţia tot asupra toleranţei autorităţilor în privinţa nerespectării legilor

Sute de familii rămase fără sprijin

Asociația Victimelor Accidentelor de Muncă a fost înființată la dată de 29 decembrie 2016, pe de o parte, din dorința de a preveni accidentele de muncă, iar pe de de altă parte, din dorința de a acorda sprijin calificat victimelor accidentelor de muncă, cât și familiilor acestora, ne-au transmis inițiatorii AVAM. Demersurile asociației sunt de a veni în ajutorul angajaților/lucrătorilor vătămați în accidentele de muncă, dar și în sprijinul acelora care se află în situația în care le sunt încălcate drepturile prevăzute de legislația muncii. „Prin victime ale accidentelor de muncă nu înțelegem doar persoanele accidentate la locul de muncă, ci și sutele de familii rămase fără nici un sprijin că urmare a decesului soțului/tatălui lor”, au transmis reprezentanții asociației.

A fost amendat de trei ori

Expertiza Parchetului General, în cazul Colectiv, a arătat că Primăria Sectorului 4 nu a făcut vreun control în ultimii cinci ani, lucrările nu aveau autorizație de construcție, clubul nu avea suficiente căi de acces, iar conducerea ISU nu cunoștea incinta, deși era în atribuțiile instituției. În cazul Bamboo, care a mai ars o dată în 2005, ISU București Ilfov susține că a eliberat un aviz de securitate la incendiu în anul 2009, dar nu a primit nicio solicitare din partea administratorului pentru eliberarea autorizației. Pompierii arată că a efectuat verificări pe 25 mai 2015, în noiembrie 2015 și în noiembrie 2016. Administratorii de la Bamboo au fost amendați de două ori, pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu, iar a treia oară pentru pentru blocarea căilor de evacuare. ISU a precizat că nu a putut închide clubul deoarece legea le permite administratorilor să obțină autorizația de securitate la incendiu până la sfârșitul lunii iunie 2017. Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligația de a-și obține acest document.

Legea „pe propria răspundere”

După tragedia de la Colectiv, prima măsură de înăsprire a condițiilor de funcționare a cluburilor a luat-o Guvernul Ponta. Legislația a fost modificată, însă, în timpul Guvernului Cioloș care a amânat, până în 2017, punerea în legalitate.

  • 3 noiembrie 2015. Imediat după tragedia din Clubul Colectiv, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care înăsprea condiţiile privind funcţionarea cluburilor. În Parlament, aceasta a fost modificată, instituindu- se ca termen data de 31 decembrie 2016. În perioada până la obţinrea autorizației ISU, funcţionarea se putea face pe ‚„răspunderea exclusivă’” a beneficiarilor.
  •  22 martie 2016. Legea de aprobare a fost publicată în Monitorul Oficial.
  •  24 august 2016, Guvernul Cioloş a emis o ordonanţă de urgenţă prin care prelungea cu încă şase luni, până în 30 iunie 2017, termenul prin care cluburile puteau funcţiona pe propria răpundere a patronilor.