Autoritățile din Delta Dunării pun ținta pe caii sălbatici din zona Pădurii Letea. Decizie controversată
- Mihai Soica
- 12 februarie 2023, 13:23
Caii sălbatici din zona Deltei Dunării, care trăiesc acolo de sute de ani, și sunt o adevărată legendă locală, au intrat din nou în atenția autorităților locale și ce a celor de la Biosfera Delta Dunării.
Ca și când braconajul piscicol, realizat pe scară industrială a dispărut, sau fenomenul evaziunii fiscale la unitățile de cazare din Delta Dunării, nu mai sunt probleme de actualitate, acum se dorește distrugerea populației de cai sălbatici, din zona Pădurii Letea.
Sub legenda că aceștia fac mari stricăciuni, cei de la Direcția Sanitar Veterinară Tulcea își doresc ca populația de cai sălbatici să fie inventariată și, mai apoi, distrusă prin metode moderne, fie sunt dați la populație, fie la primăriile din zonă.
”Legislaţia este clară şi spune că fiecare proprietar trebuie să-şi identifice animalul. Aici probabil ar trebui să fim mai fermi, toate autorităţile statului, şi să se facă o catagrafie a populaţiei de cai şi, în momentul în care ei sunt revendicaţi, să fie microcipaţi, iar cei care nu sunt revendicaţi, să şi-i asume autorităţile publice locale”, a Mitică Tuchilă, șeful de la DSV Tulcea.
Produc stricăciuni
Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov spune, la rândul lui, că acești cai sălbatici reprezintă un pericol pentru eco-sistemul din zonă, și că trebuie luate măsuri.
Marinov a mai precizat că populația de cai sălbatici nu a fost înscrisă în patrimoniul natural UNESCO «Omul şi Biosfera».
”SOS Caii Deltei” prostează
În Statele Unite ale Americii celebrii cai sălbatici care populează imensele preerii, sunt un motiv de mândrie națională.
În România lucrurile stau complet pe dos. O mână de cai sălbatici, care mai există în zona Deltei Dunării, încep să facă probleme de dimensiuni naționale, drept pentru care autoritățile trebuie să ia măsuri radicale.
Cei de la grupul „S.O.S. Caii Deltei”, care s-au implicat și în trecut împotiva decizie ca acești cai sălbatici să fie abatorizați, au protestat față de decizia celor de la ANSVA.
„Sunt oripilată că îndrăznesc din nou. Au mai încercat să facă lucrul acesta în 2011 când la fel au venit cu anemia infecţioasă, dar nu le-a ieşit de data aceea. Nu au dreptate. Caii din Deltă sunt cai liberi care trăiesc acolo de zeci de ani. Dacă nu au distrus Delta până acum, nu o vor face nici de acum încolo. Sunt mândria Deltei, sunt emblema Deltei, sunt unul dintre motivele întemeiate pentru care turiştii vin în Deltă”, Rodica Crăciunescu.
Se dorește doar vânzarea acestor cai
Cei care au conceput acest plan, sunt acuzați că vor doar să facă afaceri de pe urma vânzării acestor cai.
Rodica Crăciunescu a mai spus că în Delta Dunării sunt sute de vaci care pasc libere, sau zone de pășunat pentru oi, animale care nu sunt acuzate că distrug ecosistemul.
”Ceea ce vor să facă acum autorităţile nu este decât o afacere, o mânărie în care sunt implicate atât persoane fizice din zonă, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, prin care încearcă să vândă aceşti cai, să obţină un profit. În Deltă trăiesc şi sute de vaci, dar despre acestea nu s-a pus problema că ar face rău. De ce ar face caii rău şi vacile nu? Sunt şi oi care păşunează în Deltă. Avem zone de păşunat în Delta Dunării. Cum să spunem că distrug caii Delta, dar celelalte animale nu o fac?”, a mai spus Crăciunescu.