Epidemiologii chinezi susțin că este puțin probabil ca un nou val de coronavirus să afecteze țara în următoarele luni, deoarece 80% din populație a trecut deja prin boală. China a anunțat că aproape 60.000 de oameni au murit într-o lună, după ce restricțiile au fost ridicate.
Autoritățile din China susțin că este puțin probabil ca țara să se mai confrunte cu un nou val de coronavirus în următoarele două sau trei luni. Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat că 80% din populaţie a fost deja infectată, relatează Reuters.
„Deplasarea masivă a populaţiei cu ocazia sărbătorilor care marchează începutul Anului Nou din calendarul chinezesc poate contribui la răspândirea coronavirusului, sporind numărul infecţiilor în unele zone, însă un nou val de COVID-19 este puţin probabil în viitorul apropiat“, a scris Wu Zunyou, pe reţeaua de socializare Weibo.
Probleme în zonele rurale
Sute de milioane de persoane călătoresc în această perioadă pentru a-şi vizita familiile de sărbători după ridicarea restricţiilor sanitare. Autoritățile se tem că pot apărea mai multe cazuri de COVID-19 în zonele rurale mai puţin echipate pentru a face faţă unor focare importante de coronavirus.
După ce a impus unele dintre cele mai stricte măsuri din lume timp de aproape trei ani (lockdownuri, carantină obligatorie, testări în masă) China a renunţat brusc la politica sa „zero-COVID“ pe 7 decembrie 2022. De atunci, ţara se confruntă cu un val masiv de infectări.
Multe decese
Autoritățile spun însă vă vârful acestui val de coronavirus a fost atins. Aproape 60.000 de persoane au murit în spitale din cauza coronavirului până pe 12 ianuarie, în doar o lună de la ridicarea restricțiilor. „Un total de 59.938 de decese au fost înregistrate între 8 decembrie 2022 şi 12 ianuarie 2023“, a declarat Jiao Yahui, un responsabil din domeniul sănătăţii.
Doar cei care au murit direct din cauza unei insuficienţe respiratorii cauzate de coronavirus sunt acum incluşi în statistici. Această controversată schimbare de metodologie face ca un număr mare de decese să nu mai fie înregistrate ca fiind cauzate de COVID-19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat această nouă definiţie a decesului atribuit COVID-19 din China, considerând-o "prea îngustă". În realitate, numărul deceselor provocate de coronavirus ar putea fi mult mai mare, potrivit Agerpres.