Ședința extraordinară a Comitetului Județean Suceava a venit în continuarea demersurilor inițiate pentru ridicarea măsurii de carantinare impuse, efectuate, în data de 9 mai, către Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Departamentul pentru Situații de Urgență și Institutul Național de Sănătate Publică, informează prefectura Suceava.

Demersurile efectuate de către prefectură au vizat punctele de vedere tehnice ale specialiștilor, ale medicilor epidemiologici și ale conducerii spitalului județean, în vederea argumentării documentului „Analiză Epidemiologică de etapă”, care stabilea situația la 9 mai a „Evoluției riscului epidemiologic generat de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul județului Suceava”, cu preponderență pe zona supusă măsurii de carantină prin Ordonanța Militară 6.

Propunerea DSP Suceava, susținută de argumente tehnice de specialitate și medicale, de natură epidemiologică, care evidențiază trendul pozitiv al evoluției infecțiilor cu COVID -19 în județul Suceava în perioada 26 aprilie- 11 mai, a fost de solicitare a ridicării măsurii de carantinare a municipiului Suceava și a celor opt localități limitrofe, fiind supusă analizei membrilor CJCCI Suceava.

”Față de datele prezentate, luând în considerare evoluția infecțiilor cu COVID -19 la nivelul județului, inclusiv în zona carantinată, motivat de precizările conducerii spitalului județean în ceea ce privește asigurarea resursei medicale, în unanimitate s-a decis emiterea unei Hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care să se propună ridicarea măsurii de carantinare a municipiului Suceava și a celor opt comune limitrofe”, arată prefectura Suceava.

Astfel, după transmiterea proiectului spre consultare și formulare de propuneri, a fost adoptată Hotărârea nr. 17/11.05.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin care a fost aprobată propunerea DSP Suceava de ridicare a măsurii de carantinare a a municipiului Suceava și a celor opt localități limitrofe.

Hotărârea CJSU Suceava indicată și propunerea DSP. Suceava a fost înaintată Institutului Național de Sănătate Publică spre avizare, și autorităților centrale spre analiză, în vederea adoptării unei măsuri.

Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința primarilor celor 9 localități din zona carantinată, în cadrul unei ședințe operaționale, la care au mai participat prefectul județului Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, subprefectul Daniel Prorociuc, directorul executiv interimar al Direcției de Sănătate Publică, dr. Manuela Trifan și directorul medical interimar al Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici.

Prefectura Suceava adresează sucevenilor ”mulțumirile noastre și respectul profund pentru întreaga conduită adoptată, pentru faptul că dau dovadă de responsabilitate și echilibru, absolut necesare pentru depășirea acestei perioade grele pentru comunitatea noastră”.