Cei doi autori ai atentatelor de la Minsk au fost executaţi

Cei doi autori ai atentatelor de la Minsk au fost executaţi

Cei doi autori ai atentatelor de la Minsk, din aprilie 2011, condamnaţi la pedeapsa capitală, au fost executaţi, a anunţat aseară Televiziunea Naţională a Republicii Belarus.

UPDATE: Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), deputatul francez Jean-Claude Mignon, s-a declarat "profund şocat" de executarea lui Vladislav Kovaliov şi Dmitri Konovalov. "Ireparabilul a fost comis. Autorităţile belaruse au rămas din nou surde la numeroasele apeluri la clemenţă ale comunităţii internaţionale", şi-a exprimat el regretul. "Pedeapsa cu moartea este crudă şi inutilă. O practică barbară, care nu-şi mai are locul în societatea civilă", a declarat preşedintele PACE într-un comunicat.

Consiliul Europei, a cărui principală menire este apărarea drepturilor omului şi a democraţiei, cere din 1996 abolirea generală a pedepsei capitale. Republica Belarus este astăzi singura ţară europeană care nu face parte din această organizaţie, creată în 1949 şi care reuneşte în prezent 47 de ţări.

În 25 ianuarie, APCE deplângea faptul că ancheta şi procesul vizând cazul atentatelor cu bombă de la metrou atestă numeroase încălcări ale drepturilor omului. Refuzul graţierii Dmitri Konovalov şi Vladislav Kovaliov au fost declaraţi vinovaţi de atacurile teroriste comise la 11 aprilie 2011 în metroul din Minsk, precum şi la 3 iulie 2005, de Ziua Independenţei, la Minsk şi Vitebsk.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul procesului, Kovaliov nu şi-a recunoscut vinovăţia, înaintând preşedintelui Aleksandr Lukaşenko o cerere de graţiere. Konovalov nu a înaintate cerere de graţiere, recunoscându-şi vinovăţia pentru atentatele teroriste din 2008 şi 2011. Lukaşenko a refuzat să-i graţieze pe cei doi, în pofida presiunilor din partea organizaţiilor internaţionale. Liderul de la Minsk a susţinut că explozia de la metrou a avut drept scop subminarea păcii şi a stabilităţii din ţară.

În 11 aprilie 2011, în staţia Oktiabrskaia din metroul de la Minsk a fost detonată o încărcătură explozibilă: 11 persoane au murit la faţa locului, alte 4 la spital, 33 au suferit răni grave şi 70 de persoane răni ceva mai uşoare. În total, au avut de suferit circa 300 de persoane.

În timpul exploziilor de la Vitebsk au fost rănite 50 de persoane, nicio persoană nu a decedat. În aceeaşi zi, explozia de la Minsk a provocat rănirea a 55 de persoane, dintre care 47 au fost spitalizate. Complot al serviciilor de securitate? Rapiditatea anchetei, absența aparentă a unui mobil al comiterii atacurilor și lipsa totală a unor probe materiale au stat la originea teoriei confor căreia tragedia ar fi fost rezultatul unui complot pus la cale de serviciile de securitate pentru a încerca să justifice reprimarea unor inamici politici ai președintelui Lukașenko. Belarusul este supus unor sancțiuni occidentale, ca urmare a anihilării liderilor opiziției, care au încercat să îțși facă mai mult auzită vocea după alegerile prezidențiale din 2010, câștigate tot de Lukașenko. Acesta este considerat ultimul dictator din Europa, aflându-se la conducerea fostului stat sovietic din 1994.