Autonomia strategică a UE. Vești bune pentru România. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Autonomia strategică a UE. Vești bune pentru România. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Deși această independență are mai multe fațete, suveranitatea digitală este o parte esențială, deoarece domină numeroase aspecte ale cotidianului, de la economie, la comunicare, trecând prin siguranță. Pentru a fi total autonom, blocul UE trebuie să preia controlul tuturor tehnologiilor aflate în serviciul cetățenilor. Dar, acest lucru este doar un proiect vizionar, în prezent.

De exemplu, cei mai mulți cetățeni europeni își stochează datele la furnizorii americani de servicii online, cum sunt Amazon sau Google, deoarece nu există alternativă europeană. Situația este problematică, deoarece serviciile secrete americane pot accede la aceste date în virtutea legii Cloud Act. Din acest motiv, Curtea de Justiție Europeană a anulat în luna iulie acordul numit Privacy Shield, care autoriza transferurile de date între companiile europene și americane, dar nu permitea utilizatorilor să beneficieze în SUA de protecția juridică de care dispun în Europa. Curtea a invalidat acordul, deoarece aceste date puteau fi exploatate de către autoritățile americane fără ca cetățenii europeni să se poată opune. Problema se află acum în curs de negociere, iar alternativa este în curs de elaborare.

Gaia X, un proiect franco-german, ar trebui să furnizeze servicii de cloud conforme cu normele europene anul viitor. Este vorba despre o platformă unde clienții pot găsi furnizori care răspund unor criterii, cum sunt respectarea Regulamentului General pentru Protecția Datelor-GDPR. Și companiile americane ar putea avea acces la acestea, dacă se conformează normelor. Țările din afara UE vor avea totuși, un drept de vot limitat și nu vor putea deveni membre în consiliul de administrație al Gaia X.

Ne puteți urmări și pe Google News