Austria şi Ungaria au convenit să nu trimită asistenţă militară Ucrainei, au declarat ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, şi omologul său ungar, Kristof Szalay-Bobrovniczky, în cadrul unei întâlniri la Budapesta.
Potrivit oficialilor de rang înalt, poziția ambelor ţări cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „clară”, deoarece nu oferă asistență de apărare Ucrainei „pentru a preveni o nouă escaladare”.
Szalay-Bobrovniczky a adăugat că Ungaria va furniza doar ajutor umanitar pentru refugiaţii ucraineni care fug de război.
Austria, Ungaria sunt de acord să nu furnizeze arme Ucrainei
Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat într-un discurs video la 29 ianuarie că este important ca Ucraina să continue să primească sprijin militar din partea partenerilor în acelaşi ritm în care Rusia încearcă să „prelungească războiul, să ne epuizeze forţele”.
Germania, Polonia, Spania, SUA şi Regatul Unit s-au angajat public să trimită tancuri în Ucraina, în urma solicitărilor lui Zelenski, care a cerut timp de luni de zile arme mai sofisticate pentru a învinge Rusia.
Vadim Omelcenko, ambasadorul Ucrainei în Franţa, a declarat că ţările occidentale au promis până acum un total de 321 de tancuri grele Ucrainei.
La 19 ianuarie, nouă naţiuni europene au semnat o declaraţie comună cunoscută sub numele de Angajamentul de la Tallinn, prin care promit să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a-şi elibera tot teritoriul ocupat în prezent de Rusia.
Viktor Orban a declarat că Ucraina este ţara nimănui
La sfârşitul lunii ianuarie, premierul Viktor Orban a declarat că Ucraina este un no man’s land (ţara nimănui) şi a comparat-o cu Afganistanul. După această declarație șocantă, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în Ucraina.
La 19 ianuarie, RMF FM din Polonia a relatat, citând o sursă diplomatică de rang înalt din UE, că Budapesta a blocat ajutorul militar în valoare de jumătate de miliard de euro din cel de-al şaptelea pachet de acest fel alocat Ucrainei în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.
În decembrie, Ungaria a blocat, de asemenea, pachetul de asistenţă macrofinanciară de 18 miliarde de euro al UE pentru Ucraina.
Rapoartele din mass-media au susţinut că UE a considerat că aceasta a fost o încercare a Budapestei de a forţa UE să deblocheze ajutorul acordat Ungariei, care fusese îngheţat din cauza reformelor insuficiente ale ţării, informează kyivindependent.com.