Austria sprijină sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră

Austria sprijină sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră Raiffaisen Bank, Austria. Sursa foto: Arhiva EvZ

Austria și-a exprimat acordul pentru cel de-al doisprezecelea set de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, în contextul în care Ucraina a exclus Raiffeisen Bank International de pe lista sa neagră.

În ultima vremea, Austria și-a exercitat influența pentru eliminarea Raiffeisen de pe lista ucraineană a „sponsorilor internaționali ai războiului”. Aceasta include companiile ce desfășoară afaceri în Rusia și care sprijină efortul de război, de exemplu, prin plata impozitelor.

„Rezerva Austriei cu privire la sancțiuni a fost ridicată”, a declarat un diplomat al UE.

Austria, de acord cu sancțiunile impuse de UE Rusiei

Lista neagră a Ucrainei nu are valoare juridică, însă are o semnificație simbolică puternică. Ea amplifică presiunea publică asupra Raiffeisen de a se retrage din Rusia, o intenție pe care banca austriacă a afirmat că este dispusă să o pună în practică. Însă, până în prezent aceasta nu s-a concretizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Statutul (de „sponsor internațional al războiului”) este suspendat pe perioada consultărilor bilaterale la care participă reprezentanți ai Comisiei Europene”, a precizat sâmbătă site-ul guvernului ucrainean cu privire la statutul Raiffeisen.

Austria a solicitat eliminarea Raiffeisen de pe lista neagră în schimbul acordării aprobării pentru cel mai recent pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Profitul Raiffeisen din operațiunile din Rusia a crescut

Raiffeisen a afirmat constant că încearcă să identifice o modalitate de a se retrage de pe piața rusă. Dar, până în prezent, acest lucru nu s-a concretizat.

Pe de altă parte, numărul angajaților, cât și salariile acestora au înregistrat creșteri. Mai mult, profitul băncii din operațiunile din Rusia a cunoscut, de asemenea, o ascensiune.

Banca din Austria a trasnmis că se va uita spre „potențiale tranzacții” care ar avea ca rezultat vânzarea sau divizarea Raiffeisenbank Rusia.

În același timp, într-un interviu acordat Financial Times la sfârșitul lunii octombrie, președintele Consiliului de Supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), Andrea Enria, a menționat că s-au intensificat presiunile asupra băncilor din zona euro pentru a reduce expunerea lor la Rusia.

Cancelarul Austriei, Rusia, Republica Moldova, UE

Austria, Rusia. Sursa foto: Dreamstime.com

Raiffeisen Bank din Austria și UniCredit din Italia, expunere mare în Rusia

Majoritatea celor 45 de bănci occidentale cu filiale în Rusia au încercat să se retragă din această țară. Numai cp doar câteva au reușit să o facă, adesea la costuri semnificative.

Cele două bănci cu cea mai mare expunere la Rusia, ambele supravegheate de BCE, sunt Raiffeisen Bank International și UniCredit din Italia.

Banca este sub atenția autorităților americane din cauza expunerii sale la Rusia. Departamentul de Trezorerie al SUA a solicitat instituției bancare mii de documente pentru a verifica respectarea sancțiunilor împotriva Moscovei, potrivit Reuters.