REZULTATE ALEGERI AUSTRIA. Cum ar putea ajunge la putere EXTREMA DREAPTĂ la Viena

Schimbarea Austriei spre dreapta, după alegerile parlamentare a deschis drumul pentru tânărul lider conservator Sebastian Kurz de a deveni următorul cancelar al țării și pentru întoarcerea dreptei la putere.

Partidul Popular, care l-a ales în fruntea sa pe ministrul de Externe Senastian Kurz, în luna mai, a obținut o victorie clară în alegerile de duminică, cu un discurs anti-imigrație și o diferență mică, practic, față de formațiunea anti-Islam Partidul Libertății (FPO).

Kurz nu are însă majoritatea în Parlament și doar două alte partide au câștigat suficiente locuri pentru a avea controlul Legislativului, într-o coaliție. O alianță cu FPO nu este, deocamdată, sigură, dar este foarte probabilă, scrie Reuters.

Din această cauză, liderii europeni s-au declarat îngrijorați de aducerea extremei-drepte la putere, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, care a spus că procentul obținut de FPO reprezintă o provocare pentru alte formațiuni din Austria.

Kurz nu a anunțat ce partener de coaliție va alege. A spus doar că trebuie să fie pro-european, fără a preciza că exclude extrema-dreaptă, care critică UE, dar nu se mai pronunță împotriva blocului comunitar.

„Rezultatul alegerilor este mai mult decât o victorie clară pentru UE, este o victorie clară pentru noi, ca forță pro-europeană”, a spus Kurz pentru Reuters. Manifestul partidului său a cerut o Comisie Europeană mai mică și o UE care să se concentrează pe „competențe importante” cum ar fi comerțul intern și securizarea granițelor externe.

Austria a fost o poartă de intrare în Germania pentru mai mult de un milion de oameni care au fugit din fața războiului și a sărăciei din Orientul Mijlociu în timpul crizei imigrației care a început în 2015. Austria a primit un număr de imiganți egal cu mai mult de 1% din populația sa, anul trecut. Mulți alegători au simțit asta ca pe o agresiune.

Partidul Libertății (FPO) a fost fondat de un fost nazist în anii 1950 și a crescut în timpul până în anii 1990, când a fost condus de carismaticul Joerg Haider, omul care l-a lăudat pe Hitler pentru politicile sale de angajare. A fost unul dintre primele partide de extrema dreaptă care a avut succes în Europa, după Al Doilea Război Mondial.

Când FPO a intrat în guvern în 2000 alături de partidul conservator pe care îl conduce acum Kurz, restul UE a reacționat cu furie și a impus sancțiuni Austriei.

Acum FPO este partid înfrățit cu Frontul Național al lui Le Pen din Franța și cu AfD din Germania.  

Kurz nu e chiar nou în politică, deși va fi cel mai tânăr lider de țară din lume. El a intrat în guvern ca secretar de stat pentru intergrare europeană în urmă cu 6 ani și a fost ministru de Externe în ultimii 3 ani.

Principalul său subiect în campania electorală a fost imigrația, susținând, împotriva propriei coaliții guvernamentale, că decizia de a deschide granița Austriei alături de Germania a fost una proastă. Kurz a cerut să se pună capăt coaliției cu Social-Democrații, ceea ce a condus la alegerile de duminică.

FPO și Social-Democrații, conduși de cancelarul Christian Kern, sunt aproape la egalitate în urma alegerilor, urmând să fie numărate voturile primite prin poștă (cam a șasea parte din total) pentru departajare.

După numărarea aproape a tuturor voturilor, social-democrații ar fi în avans cu 2.540 de voturi față de extrema dreaptă, ambele patide având însă 26,6%, conform datelor oferite de Ministerul de Interne, luni seara.

„Încă nu suntem în faza discuțiilor despre formarea coalției”, a spus Kurz, care așetaptă rezultatele finale de joi.

Dacă FPO va fi pe locul doi, ar crește șansele să fie chemat în coaliția de la putere.