Unul dintre cele mai importante locuri de adunare ale aborigenilor australieni a fost trecut în patrimoniul naţional, informează The Independent.
Alpii din sud-estul Australiei se întind pe 1,5 milioane de hectare, cuprinzând 11 parcuri şi rezervaţii naturale. Teritoriul este cel mai mare trecut vreodată în patrimoniul naţional, fiind ameninţat de schimbarea climatică.
Spaţiul protejat include şi Munţii Înzăpeziţi, "încărcaţi" de tradiţii şi mituri. În fiecare vară, aborigenii se adunau aici pentru a sărbători revenirea moliilor Bogong.
Potrivit Ministrului Mediului, Peter Garrett, includerea unui teritoriu atât de vast în patrimoniul naţional este o formă de a recunoaşte "excepţionalele valori naturale şi istoriece ale Alpilor Australieni". "Era un loc de adunare şi meditaţie pentru aborigeni, şi, mai târziu, un loc de păşunat traversat de crescători de vite, căutători de aur şi botanişti", a continuat Garrett.
Cu o săptămână înainte de a fi inclus în patrimoniul naţional, spaţiul a fost catalogat de un grup ecologist australina drept unul dintre cele mai afectate de fenomenul încălzirii globale. Potrivit acestuia, creşterea temperaturii medii anuale cu încă un grad ar provoca extincţia oposumului pitic, specie care trăieşte numai în Alpii Australieni. Citiţi şi: Cel mai bine să trăieşti în Australia