"Aurul românesc, la fel de bun ca şi cel african"

"Aurul românesc, la fel de bun ca şi cel african"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a lăudat calitatea aurului de la noi, într-o dezbatere organizată de Editura Evenimentul şi Capital.

Calitatea metalului preţios care se găseşte pe teritoriul României e comparabilă cu cea a aurului sud-african (unul dintre cele mai apreciate), a precizat ieri consilierul guvernatorului Băncii Naţio nale a României (BNR). Aprecierea a fost făcută în cadrul primei întâlniri organizate de Editura Evenimentul şi Capital, ca parte a campaniei care va găzdui o serie de dezbateri privind proiectul minier Roşia Montană.

În ceea ce priveşte exploatarea aurului de către statul român, Adrian Vasilescu este de părere că autorităţile ar trebui să facă un calcul cost-beneficiu, pentru a stabili dacă statul îşi permite să aducă aurul la suprafaţă.

"Costurile exploatării sunt foarte mari şi nu ştiu cât ar putea să vândă statul aurul pe piaţa in ternaţională", a explicat Vasilescu. În continuare, Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a susţinut că, dacă s-ar da drumul proiectelor de exploatare de aur în ţara noastră, România ar putea ajunge la nivelul primului producător de aur la nivel european, Finlanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, reprezentantul Grupului pentru Salvarea Roşiei Montane din ASE, Afrodita Iorgulescu, este de părere că statul român ar trebui să exploateze minele de aur şi nu privaţii.

Argumentele experţilor, în "Evenimentul zilei"

EVZ va prezenta mâine pe larg argumentele pro şi contra ale experţilor, exprimate în prima dezbatere din cadrul campaniei, iar evz.ro va reda filmul dezbaterii. Editura Evenimentul şi Capital spune povestea muntelui de aur. Publicaţia noastră a lansat o serie de dezbateri despre cum ar trebui exploatat aurul din Apuseni şi care sunt condiţiile în care extracţia bogăţiei din subsolul României se poate face fără a leza zona, vieţile locuitorilor şi, nu în ultimul rând, mediul.

Încercăm să stabilim negru pe alb efectele economice, sociale şi ecologice ale unui astfel de proiect minier şi ce ar urma.