Oamenii străzii s-au pus pe afaceri. Aurolacii scot 3.000 de lei din taxele încasate în parcări VIDEO
- Marian Păv ăla şc
- 13 iulie 2012, 11:47
"Bine că ai adus amenda, nu mai aveam cu ce să mă şterg la fund", i-a spus un boschetar poliţistului local care îl amenda
Alături de câini vagabonzi şi cerşetori, Bucureştiul şi-a mai câştigat o emblemă: cea a aurolacilor care cer taxe de parcare ca "maşina să nu păţească nimic". Adrian Manea (30 de ani) s-a întors vara aceasta în ţară pentru o lună, după ce a fost plecat cinci ani în Suedia. A închiriat o Skoda, şi aşa a ajuns să-i cunoască pe parcagii. "Cum dădeam să parchez, vedeam că începe să mă dirijeze un individ, iar apoi îmi cerea bani ca să aibă grijă de maşină. Dacă refuzam, îmi spunea că risc să nu mai găsesc maşina acolo", se arată nedumerit acesta. Foşti cerşetori, actuali parcagii Meseria de "parcagiu", relativ nouă în Capitală, este practicată de oameni ai străzii care anii trecuţi trăiau din cerşetorie. În zona Băncii Naţionale a României, pe strada Doamnei, acţionează câte doi-trei parcagii. "Nu ameninţ pe nimeni. Cine vrea să-mi dea bani ştie că voi avea grijă de maşina să nu păţească nimic. Cine nu-mi dă, e treaba lui. Eu nu oblig pe nimeni", ne spune unul dintre ei. "E mai bine decât să cerşesc la colţ de stradă", se justifică tânărul de 30 de ani. Majoritatea "clienţilor" plătesc, de teamă să nu se trezească cu maşina zgâriată. Şi-au împărţit oraşul ca mafioţii Fenomenul a luat amploare în ultimul timp. Doar în acest an, Poliţia Locală a acordat 269 de amenzi parcagiilor aurolaci. Aceştia şi-au şi împărţit Capitala. Zona amărâţilor este în Gara de Nord, unde "taxa" este de 1-5 lei. Zona medie este în Piaţa Unirii, în dreptul Hotelui Horoscop, Scala, Centrul Vechi şi la Hanul lui Manuc, unde tariful neoficial este de 5- 10 lei, iar zona de lux este în Dorobanţi, la Athenee Palace şi, în weekend, Splaiul Independenţei. Aici, norocoşii primesc uneori şi câte 50 de lei, după cum a observat Răzvan Popa, director comunicare în cadrul Poliţiei Locale. Popa spune că tot ceea ce pot face poliţiştii locali în astfel de cazuri este să dea amenzi. Nu au un naş Deşi sunt atât de bine organizaţi încât unii lucrează în schimburi şi nimeni nu intră pe teritoriul altuia, Răzvan Popa ne spune că aceştia nu au un naş care să-i organizeze şi căruia să-i ofere o parte din veniturile realizate în parcări. "Organizarea lor e la nivelul, haide eu şi cu tine să luăm strada asta şi să cerem aici bani de parcare. Dacă revendicăm strada, apoi nu mai pot veni alţii aici".
Nu îi sperie amenzile "Faptul că cer bani în parcări nu constituie infracţiune, e doar contravenţie. Nu putem da decât amenzi. 80% dintre ei sunt din afara Capitalei şi nu au bunuri, nu plătesc amenzile şi nu-i poţi executa. Când a primit amenda, unul dintre ei a spus: bine ai venit cu amenda, că nu mai aveam hârtie să mă şterg la fund". Mai mult, un exemplu că oamenii legii nu-i sperie este faptul că aurolacii cer bani în parcările de lângă sediul Poliţiei Capitalei. De fapt, în spate sediului poliţiei de pe Calea Victoriei s-a pus la punct una dintre cele mai puternice grupări. "Parcările din Municipiul Bucureşti sunt în competenţa primăriilor de sector, poliţia locală având atribuţii în acest sens", a fost reacţia pe care am primiti-o în legătură cu acest de la Departamentul comunicare al Poliţiei Capitale. O zi din viaţa unui parcagiu Aşa cum ne-au spus boschetarii, programul de muncă începe după ora 16. De obicei sunt cel puţin doi pe fiecare străduţă, niciodată nu este unul singur. Uneori dorm chiar pe strada de unde colectează banii de parcări. Orarul de muncă se termină în jurul orei 01.00. Banii produşi sunt cheltuiţi pe mâncare şi haine după cum ne spun aceştia. Răzvan Popa contrazice aceste afirmaţii. "Banii îi dau pe etnobotabice şi cam atât. Majoritatea dintre ei nu se spală cu lunile, dacă îi ridicăm să-i aducem la sediu sar puricii de pe ei. Nu glumesc, avem maşinile pline de purici". Pericolele pentru "afacerea" cu parcări, aşa cum mărturisesc aurolacii, vin doar dinspre raidurile jandarmilor. "Dacă te ridică jandarmii în dubă sau te duc după vreun copac sau într-o scară de bloc, e de rău pentru că nu scapi fără să primeşti câteva lovituri bune în stomac. Ei nu dau amenzi", spune un "parcagiu".
Legenda zgâriatului maşinii este falsă
Afacerea este practicată în toate marile municipii, Cluj, Constanţa sau Craiova. În "capitala Olteniei" taxele sunt colectate de aurolaci care ameninţă că şoferii fie îşi vor găsi maşina zgâriată, fie vor găsi o roată dezumflată dacă nu le oferă 5 lei. Reprezentantul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti ne-a spus în legătură cu acest subiect că ameninţările sunt doar un mit de care se folosesc aurolacii. "Este mai mult o legendă care îi ajută pe aceştia să ia bani de la oameni. În general nu se întâmplă astfel de incidente pentru că în cazul în care un parcagiu zgârie maşina cuiva face o infracţiune şi îşi riscă libertatea. Marea lor majoritate ştiu direfenţa dintre infracţiune şi contravenţie, aşa că se limitează să ceară bani. Sigur sunt şi grupări care bagă în faţă gravidele şi copii, unii chiar spală parbrizul şi spun că au grijă ca maşina să nu le fie zgâriată. Poate în aceste cazuri se apelează şi la ameninţări"
Cei care au de-a face cu aceşti parcagii de ocazie sunt rugaţi să sune la Poliţia Locală la 9752.
Minimum 3.000 de lei sunt veniturile lunare ale unui parcagiu ilegal, conform estimărilor poliţiştilor. Banii sunt daţi apoi pe etnobotanice VEZI VIDEO <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Tj9Kd42wC08" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/PBnn3UaRH-k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/l1cWp2WLju8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>