Aurelian Pavelescu: "PNŢCD a traversat deşertul, în mod dureros, acum este timpul renaşterii“
- Laura Ciobanu
- 13 aprilie 2012, 00:17
Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, vorbeşte despre politica de alianţe a partidului şi despre speranţele sale de a-l readuce în prima ligă a politicii.
EVZ: În PNŢCD au existat în ultimul timp puternice confruntări interne. Care este situaţia juridică în prezent? Aurelian Pavelescu: Cititorii dvs. trebuie să cunoască motivele acestor confruntări, cauzele care le-au generat. Pe scurt, a fost vorba despre refuzul generaţiei vechi de a-şi asuma eşecul politic care a condus la distrugerea PNŢCD şi la scoaterea lui din Parlament. Aceiaşi lideri doreau să rămână şi mai departe la cârma partidului, folosindu-l ca pe o proprietate, pentru a-l tranzacţiona în interes propriu. În această luptă internă s-au folosit de arme nedemne, persoane compromise precum Ion Mureşan, Radu Sârbu, Victor Ciorbea având tupeul de a pretinde că lor trebuie să li se ierte totul şi trebuie sa le fie permis orice. Acesti prinţişori, cărora partidul le-a oferit totul, fără a avea nici merite, nici competenţe individuale - ba, mai mult, sunt printre principalii autori ai dezastrului - au fost extrem de agresivi, transferând lupta internă pe televizor. Au pierdut şi confruntarea politica internă, şi procesele în justiţie, ceea ce era şi previzibil, şi necesar. Şi în PNŢCD era nevoie de schimbare, iar membrii partidului au reacţionat în mod natural. Cum v-aţi descoperit simpatii ţărăniste, după ce iniţial aţi fost în PD? Vă consideraţi "mai puţin ţărănist" decât oamenii care au fondat partidul? Am intrat în PD când acesta făcea parte din Alianţa DA, în 2004, pentru un singur scop: acela de a sprijini înlăturarea de la putere a regimului lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Chiar şi atunci m-am aflat în tabăra în care au fost şi au rămas ţărăniştii după 1990, pe aceeaşi linie politică.
Este imposibil sa te compari cu fondatorii partidului, dacă te referi la Iuliu Maniu, Ion Mihalache sau Corneliu Coposu – nimeni, într-o sută de ani de acum încolo, din toate partidele politice, nu se va putea compara cu ei. A fi simplu membru în partidul acestora este o mare onoare. PNŢCD trebuie totuşi să continue să trăiască, iar crezurile naţionale, creştine şi democrate sunt comune multora, toţi aceştia pot fi ţărănişti. "Ţărăniştii s-au luptat cu comuniştii de 50 de ani, dar cu liberalii de 100 de ani…"
Într-o vreme l-aţi criticat foarte dur pe Traian Băsescu, iar acum vă regăsiţi în aceeaşi tabără, chiar dacă nu într-o colaborare directă. S-a schimbat Băsescu? V-aţi schimbat dvs.? Nu m-am schimbat nici eu, nici Traian Băsescu. Şi Traian Băsescu a făcut erori politice, iar eu, deasemenea. Contează însă ce se poate face pentru viitor. Iar acum ne aflăm, chiar şi indirect, în aceeaşi tabără ca în 2004, împotriva post-comuniştilor.
Îmi pare rău că liberalii nu sunt alături de noi, deşi nu mă surprinde: din 1947 au tot făcut compromisuri cu comuniştii, în 1990 au intrat la guvernare cu Ion Iliescu şi, din nou, în prezent, ca o linie de destin. În ceea ce-i priveşte, îmi amintesc o replică dură a lui Corneliu Coposu din anii 90, pe care o parafrazez: ţărăniştii s-au luptat cu comuniştii de 50 de ani, dar cu liberalii de 100 de ani… Care este mesajul politic specific PNŢCD, care nu se regăseşte în acest moment în politica românească? PNŢCD îşi păstrează temele tradiţionale, pe care nici un alt partid nu şi le poate asuma: tema naţională, tema identitară creştină, chestiunea ţărănească, moralitatea în politică, dreptatea socială, revenirea la monarhia constituţională. Toate aceste teme fac parte dintr-un tot unitar. Nici un alt partid nu va putea substitui acest mare partid istoric, de vocaţie naţionala şi spirituală. Absenţa lui îndelungată din viaţa politică a fost resimţită puternic în societate. Dealtfel, singurele obiective politice majore atinse după 1990 s-au datorat PNŢCD, şi mă refer la intrarea României în UE şi NATO, o dovadă a faptului că PNŢCD rămâne un partid vizionar.
"Cred în revenirea PNŢCD în Parlament"
În câte judeţe aveţi alianţa cu PDL? Ce obiective v-aţi propus pentru alegerile locale? S-au facut 11 alianţe judeţene cu PDL, o alianţă cu ecologiştii la Sălaj, iar la Timiş, unde Gheorghe Ciuhandu are o relaţie veche de colaborare cu germanii, s-a semnat “Uniunea pentru Timiş" cu Forumul Democratic German. La Bucureşti, partidul a semnat un Protocol de sprijin reciproc cu PDL, pentru alegerile locale, în perspectiva alegerilor parlamentare. O politică de alianţe, în interiorul familiei europene a Partidului Popular European, este necesară şi, aş spune, obligatorie pentru coagularea dreptei în România. În rest, în cea mai mare parte a ţării, ţărăniştii merg pe sigla proprie, simţindu-se un reviriment. Pentru alegerile locale mi-am propus că obiectiv dublarea scorului din 2008. Credeţi că se va realiza Mişcarea Populară şi dacă da, vă vedeţi parte din ea? Mişcarea Populară este o construcţie importantă pentru alegerile parlamentare, prea importantă pentru a nu se realiza. PNŢCD trebuie să facă parte din construcţie în mod necesar. Nu văd cu cine altcineva PDL poate face o alianţă politica credibilă, dacă nu cu PNŢCD, iar Congresul PPE din octombrie de la Bucureşti are o importanţă simbolică.
Ce obiective vă fixaţi pentru alegerile generale? Cred în revenirea PNŢCD în Parlament. Se va reconfigura astfel întregul eşichier politic şi vom putea reconstrui partidul pe baze solide. Există un electorat care aşteaptă această revenire de atâta timp, un electorat care nu ne-a uitat niciodată. Avem datoria de a aduce la partid şi o noua generatţie de politicieni. PNŢCD a traversat deşertul, în mod dureros, este timpul renaşterii.
12 ani a stat PNŢCD în afara Parlamentului, după alegerile din 2000. "Este imposibil să te compari cu fondatorii partidului, dacă te referi la Iuliu Maniu, Ion Mihalache sau Corneliu Coposu", declară Aurelian Pavelescu CARTE DE VIZITĂ
AURELIAN PAVELESCU, Preşedinte PNŢCD
- Licenţiat în Drept şi Filologie.
- Membru al Uniunii Avocaţilor din România, Baroul Bucureşti, din 1997.
- Deputat ales pe listele Alianţei D.A. în mandatul 2004-2008.
- Ales preşedinte al PNŢCD pe 17 iulie 2010.
- Are 47 de ani.