Un nou document îl îngroapă pe Augustin Lazăr. Ce primea în schimb de la comuniști pentru ordinele îndeplinite. News alert
- Iulia Moise
- 3 aprilie 2019, 08:10
Augustin Lazăr este pus la zid. Marți seară la emisiunea „Sinteza zilei”, Mihai Gâdea a prezentat, un document în care se dovedește maniera în care sistemul comunist l-a răsplătit pe procurorul general Augustin Lazăr pentru ordinele executate.
„Cum îl evalua sistemul dictatorial pe procurorul Augustin Lazăr în acei ani, cei mai urâți, ai comunismului. Când domnul Augustin Lazăr îl înfunda pe Iulius Filip, îl condamna, practic, încă o dată la încă un an de închisoare în 1985, venea sistemul dictatorial și spune: 'Foarte bine'", a spus Mihai Gâdea.
Reamintim că luni seară, Mihai Gâdea a prezentat un interviu cutremurător cu Iulius Filip, una dintre victimele lui Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr, la momentul respectiv procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, a îndeplinit în anumite momente și atribuții privind Comisia de propuneri pentru eliberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care evalua situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată, informează Antena 3.
Augustin Lazăr a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip, cu toate că acesta îndeplinise fracția din pedeapsă care îi permitea eliberarea condiționată. În momentul în care dosarul lui Iulius Filip a ajuns în fața unei comisii de eliberare condiționată, disidentul executase peste 1.300 de zile de închisoare din pedeapsă la care fusese condamnat în decembrie 1981.
Ulterior, Filip a suportat chinuri de neimaginat, acesta fiind torturat în diverse locații ale Securității.
Mărturisirea lui Filip a șocat o țară întreagă. marți seară la B1, Traian Băsescu a declarat că trecutul procurorului general îl descalifică şi că ar trebui să demisioneze.
Politicianul a mai spus că el este cel care, în timpul mandatului de preşedinte, a condamnat comunismul. Iar cazul acelui deţinut politic de la Aiud căruia i s-a refuzat liberarea condiţionată este grav.
„Omul acela avea dreptul la liberare condiţionată. Cred că dânsul ( procurorul general – n.r.) a ţinut această taină, însă devenind publică îl descalifică. Fără să îl cunosc, l-am apreciat, ştiind că a adus brăţările dacice. Ar trebui să demisioneze”.