Se strânge lanțul în jurul lui Lazăr. Un alt caz odios comis de procurorul general. I-a răpit 12 ani din viață. News alert
- Iulia Moise
- 6 aprilie 2019, 11:01
Augustin Lazăr, actualul procuror general al României, trece prin momente grele Luni seară la emisiunea „Sinteza zilei”, Mihai Gâdea a prezentat un interviu cutremurător cu victima procurorului general Augustin Lazăr, disidentul anticomunist Iulius Filip.
Augustin Lazăr, la momentul respectiv procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, a îndeplinit în anumite momente și atribuții privind Comisia de propuneri pentru eliberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care evalua situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată, informează Antena 3.
Augustin Lazăr a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip, cu toate că acesta îndepliniste fracția din pedeapsă care îi permitea eliberarea condiționată.
După aceste acuzații, în presă a izbucnit un adevărat scandal care îl are drept protagonist pe procurorul general. Ba mai mult, conform gazetadecluj.ro, tot mai multe acuzații și plângeri penale se adună în pe numele lui Augustin Lazăr.
În articolul scris Carmen Gorgan și Liviu Man este dezvăluit un „alt caz odios comis de Augustin Lazăr, care i-a luat lui Florentin Scalețchi, un comandat de navă, 12 ani și jumătate de viață, comițând și o infracțiune.
Scalețchi a fost arestat în anul 1985 de comuniști în urma acuzațiilor conform cărora a încercat să deturneze vaporul pe care îl conducea și să fugă din țară. Inițial, Scalețchi a fost condamnat la moarte, dar sentința i-a fost schimbată în 25 de ani de detenție.
În timpul detenției, Scalețchi a împărțit celula cu Iulius Filip, cum timp de doi ani, aceștia au fost supuși unor orori de nedescris,
Pe baza decretului semnat pe data de 26 ianuarie 1988 de către Ceaușescu, Florentin Scalețchi trebuia să execute doar 12 ani și jumătate de pușcărie din cei 25 de ani cât prevedeau condamnarea sa dar, în cazul său, Lazăr nu a pus în aplicare decretul Scalețchi a fost eliberat din închisoare de revoluționari în 22 decembrie 1989.
Augustin Lazăr nu negat informațiile conform cărora el ar fi protagonistul documentelor CNSAS, făcute publice zilele trecute de către presă, din care reiese că în 1985 s-a opus eliberării condiționate a deținutului politic, clujeanul Iulius Filip. În plus, Augustin Lazăr a recunoscut că în 1985 și 1986 a fost președintele comisiei de liberare condiționată din Penitenciarul Aiud.
Florentin Scaleţchi este unul dintre cei 505 revoluţionari care au primit în anul 2015, din partea preşedintele Klaus Iohannis, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant“, scrie Cotidianul.