După ce marți au fost audiați opt miniștri, cu șapte dintre ei primind aviz favorabil și o singură respingere (vot negativ acordar lui Florin Cîțu), miercuri s-au prezentat în fața colegilor parlamentari ceilalți opt miniștri rămași pe lista lui Ludovic Orban.

Primul a intrat la audieri Ionuț Stroe, propus la Ministerul Tineretului. Acesta s-a declarat cel mai mare susținător al variante ca elevii să facă mai multe ore de sport în școală, menționând că a văzut „o diferență mare între curricula din școlile private și cele de stat, unde la primele sunt mai multe ore de sport”. Stroe a fost votat de 18 parlamentari, opt s-au abținut, iar 5 au dat vot negativ.

A urmat Monica Anisie, profesor de Limba română la Liceul Traian Vuia, din Capitală, propus ministru al Educației. „Niciodată nu veți afla din presă despre măsurile pe care Ministerul Educației vrea să le ia. Am pus întotdeauna preț pe consultare cu toți cei care sunt interesați de educație. Reperele mandatului meu vor fi stabilitate, transparență și predictibilitate. E un mandat scurt, dar mă voi asigura că se va asigura un cadru transparent și stabil (…) Cred că și părinții și elevii sunt sătui de cuvântul «reformă». Este nevoie de stabilitate! (…) În ceea ce privește învățământul preuniversitar, voi acorda o mare prioritate problemelor de segregare școlară”. Monica Anisie a primit și ea aviz favorabil în comisie (17 voturi pentru, 4 împotrivă și 6 abțineri)!

Virgil Popescu, la Economie, a intrat la audieri al treilea și a propus o măsură ce trebuie luată în regim de urgență: „Modul în care toți consumatorii casnici sunt subvenționați trebuie să înceteze!”. O măsură pe placul parlamentarilor – au fost 31 de voturi pentru, doar 7 împotrivă și 9 abțineri. Vot pozitiv și pentru Virgil Popescu.

Ion Ștefan, propunerea PNL la Ministerul Dezvoltării, a promis plata tuturor facturilor restante pentru PNDL 1 și 2, în sumă totală de un miliard de lei. Degeaba, nu i-a convins pe colegii parlamentari, care i-au dat vot negativ – 17 pentru, 19 împotrivă.

Audierile miniștrilor din Guvernul Orban continuă. Vom revenii cu detalii