Usturoiul este pe lista alimentelor minune, asta pentru că poate fi folosit în tratarea multor afecțiune, el protejându-ne chiar și de răceală. Nu doar ca medicament face minuni, ci și în cazul organismului, având multe beneficii. Cu toate acestea, el poate face și mult rău dacă este consumat de unele persoane. Specialiștii trag un semn de alarmă și aduc avertizări cu privire la consumul de usturoi.
Usturoiul este un ingredient care ajută bucătarii să ofere un gust special mâncării, însă el poate fi consumat și în formă crudă. Este bogat în vitamine și minerale, ceea ce îl face un aliment extrem de benefic pentru organism, putând avea efect antibiotic, fungicid și anticancerigen.
Este bogat în potasiu, calciu, vitamine, proteine și fosfor, iar acest lucru îl face să fie utilizat nu doar pentru consum, ci și în industria medicinală. Are extrem de multe beneficii, printre care se numără:
- reduce nivelul de colesterol;
- reduce tensiunea arterială;
- reduce durerile de cap;
- previne apariția diabetului;
- previne apariția demenței;
- prevenirea și tratarea răcelii și gripei;
- previne apariția cancerului de stomac sau colon;
- antibiotic natural și antiparazitar;
- antibacterian, antiviral și antifugic;
- benefic pentru cei cu arterioscleroză;
- accelerează epitelizarea și vindecarea rănilor;
- ajută la tratarea sinuzitei;
- îmbunătățește digestia;
- stimulează secreția de anticorpi;
- anticancerigen;
- util în cazul anumitor afecțiuni ale sistemului digestiv;
- util în caz de tahicardie și spasme coronare.
Deși usturoiul pare un aliment minune, care nu poate face decât bine, consumul său nu este recomandat în cazul unor persoane. El poate deveni toxic în cazul celor care suferă de afecțiuni hepatice și i-au un tratament care ajută buna funcționare a ficatului. Chiar dacă este consumat în cantități mici, usturoiul poate reduce eficiența acestor tipuri de pastile.
Medicii nu recomandă consumul de usturoi nici în cazul persoanelor care au probleme digestive sau cu stomacul. Pe lista celor care nu au voie să consume acest aliment se află și persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sau prezintă diaree. În cazul acestora este recomandat și evitarea consumului de ceapă, nu doar de usturoi.
Nici în cazul femeilor care iau anticoncepționale nu este recomandat consumul de usturoi. Specialiștii susțin că acest tip de medicament poate provoca efecte adverse atunci când interacționează cu unii compuși ai alimentului.