Au fost publicate noi date despre economia UE și a zonei euro
- Adriana Popescu
- 15 februarie 2023, 11:06
Activitatea economică în UE a stagnat în trimestrul IV al anului 2022, iar zona euro a fost în pragul de stagnare, reflectând slăbirea economiilor mari, arată noile estimări Eurostat. Produsul intern brut (PIB) ajustat al UE a rămas neschimbat din octombrie până în decembrie comparativ cu ultimele trei luni, iar în zona euro a crescut cu 0,1 la sută.
În trimestrul de vară, activitatea în ambele zone a crescut cu 0,3 la sută comparativ cu perioada aprilie-iunie. Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2021, activitatea în UE a crescut cu 1,8 la sută, iar în zona euro cu 1,9 la sută, ceea ce este, de asemenea, în conformitate cu estimările Eurostat de la sfârșitul lunii ianuarie. În al treilea trimestru, economia UE a crescut cu 2,5 la sută anual, iar economia zonei euro cu 2,3 la sută.
Scădere drastică în Polonia
Principalele economii europene au slăbit la sfârșitul anului 2022, astfel încât PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2% față de ultimele trei luni. Economia franceză a crescut cu 0,1% comparativ cu perioada iulie-septembrie, când a crescut cu 0,2 %. PIB-ul italian a scăzut cu 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea. PIB-ul irlandez a crescut cel mai puternic în trimestrul al patrulea dintre țările membre ale căror date au fost disponibile pentru Oficiul European de Statistică, cu 3,5% față de ultimele trei luni.
În ultimele trei luni ale anului trecut, nouă state membre au înregistrat trimestrial o scădere a PIB-ului, iar cea mai mare a fost în Polonia, unde acesta a scăzut cu 2,4%. Urmează Lituania, Austria și Suedia, cu o scădere a activității de 1,7%, 0,7% și, respectiv, 0,6%.
Eurostat nu avea date pentru Croația, Grecia, Estonia, Luxemburg și Malta.
Salt irlandez
La nivel anual, creșterea activității a fost înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut în toate țările cu date disponibile Eurostat, cu excepția Suediei și Lituaniei, unde a scăzut cu 0,6%, respectiv 0,4%.
Activitatea economică a înregistrat cel mai mare salt în Irlanda, cu 15,7%.
Este urmată de România, cu o creștere a PIB-ului de cinci procente, și de Cipru și Țările de Jos, unde a crescut cu 4,4%, respectiv 3,4%, față de ultimele trei luni din 2021.
Dintre economiile majore, cea mai puternică creștere a fost înregistrată de Spania, cu 2,7%. Pe locul doi se află Italia, cu o rată de creștere de 1,7%, iar pe locul trei se află Germania, cu 1,1%. PIB-ul Franței a crescut cel mai slab, cu doar 0,5% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele.
Rată redusă a șomajului
Numărul angajaților din UE și din zona de aplicare a monedei comune europene a crescut din octombrie până în decembrie cu 0,4% față de ultimele trei luni, au calculat statisticienii. În trimestrul de vară, a crescut cu 0,2% în UE și cu 0,3% în zona euro, potrivit index.hr
La nivel anual, în ultimele trei luni ale anului trecut, UE a înregistrat cu 1,3% mai mulți angajați, iar zona euro cu 1,5%, cu rate de creștere aproape neschimbate față de trimestrul de vară.
(Traducerea Rador)