De ce Germania devine o frână a economiei europene: Cea mai importantă „locomotivă" a UE va aluneca anul următor în recesiune

De ce Germania devine o frână a economiei europene: Cea mai importantă „locomotivă" a UE va aluneca anul următor în recesiune Germania.Sursa: Dreamstime.com

Judecând după previziunile Comisiei Europene, Germania, cea mai importantă "locomotivă" a UE, va aluneca anul următor în recesiune. După cum comunică Business Insider, cea mai mare economie a Europei nu numai că va fi în urma tuturor, ci va trage după ea și economia întregii UE.

Potrivit datelor Comisiei Europene, PIB-ul Germaniei se va reduce în 2023 cu 0,6%. Și acesta, alături de Suedia, va fi cel mai prost indicator dintre toate cele 27 de țări ale Europei unite. În același timp, Comisia Europeană pornește de la faptul că o recesiune prelungită lovește cel mai dureros în trei țări - Germania, Suedia și Letonia.

Cu toate acestea, dacă vorbim despre întreaga UE, atunci, în ciuda consecințelor grave ale operațiunii militare speciale în curs de desfășurare a Federației Ruse în Ucraina, Comisia Europeană se așteaptă la creștere a economiei acesteia, deși nesemnificativă, cu 0,3%. Este de remarcat faptul că, chiar și în vara acestui an s-a prognozat o creșterea economică în UE de 1,5%. Nu este surprinzător că cea mai mare îngrijorare a experților este provocată de revizuirea prognozei pentru Germania de la +1,3% la -0,6%, scrie nezavisimaiagazeta. ng.ru.

Din raportul Comisiei Europene reiese, de asemenea, că Germania a atins nivelul de dinainte de pandemie al producției industriale abia în al treilea trimestru al anului 2022 - mai târziu decât multe alte state membre ale UE. Prețurile la purtătorii de energie - crescute brusc - au agravat conjunctura economică din Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar posibilele întreruperi în alimentarea cu energie în iarna care vine vor reprezenta cea mai mare amenințare pentru economia germană. Dar și întreaga economie a Uniunii Europene, potrivit Comisiei Europene, va intra în iarnă pentru o vreme în recesiune, lucru care, la rândul său, va conduce la faptul că volumul producției se va reduce două trimestre la rând.

După cum a declarat Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie, "indicatorii economici s-au înrăutățit semnificativ și ne apropiem de o recesiune de două trimestre." Motivul îl reprezintă "incertitudinea" datorată operațiunii militare speciale, prețurilor ridicate la purtătorii de energie, precum și scăderii puterii de cumpărare a populației, din cauza inflației semnificative.

Inflația din Germania se va apropia de 7,5%

După cum se așteaptă, anul acesta creșterea prețurilor de consum în zona euro va atinge 8,5%, iar în întreaga Uniune Europeană - un record de 9,3%. Mai mult, în anul 2023 creșterea va continua și se va ridica la 6,1% în zona euro și 7% în UE. Conform previziunilor Comisiei Europene, inflația din Germania se va apropia de 7,5%, ceea ce va fi unul dintre cei mai nefavorabili indicatori.

În condițiile create Germania își pune mari speranțe în condițiile meteorologice. Postul de televiziune ZDF remarcă faptul că vremea relativ caldă din această toamnă face puțin probabilă apariția celui mai rău scenariu, în care țara va fi nevoită, din cauza lipsei gazelor din Rusia, să introducă consumul normat și să închidă întreprinderi.

Conform previziunilor Serviciului meteorologic german, iarna care vine va fi, de asemenea, destul de blândă. "Acest lucru ne va ajuta în lunile următoare să asigurăm economia necesară în consumul de gaze la nivelul de cel puțin 20%", a declarat Klaus Mueller, președintele Agenției federale de rețea (regulator în Germania).

La rândul său, ZDF amintește că instalațiile de stocare a gazelor din Germania sunt umplute la un nivel maxim istoric de 95%. "Aceasta înseamnă o aprovizionare neîntreruptă timp de 9-10 săptămâni, chiar dacă prognozele meteorologice se dovedesc a fi inexacte", își liniștește publicul postul de televiziune citat.

În ciuda rapoartelor de bravadă ale oficialilor germani în legătură cu gradul de umplere a instalațiilor de stocare a gazelor, "combustibilul albastru" acumulat fără provizii suplimentare poate să nu fie suficient, mai ales în timpul înghețurilor prelungite. Mai mult de atât, nu trebuie să uităm că exportatorii europeni de gaze - Țările de Jos, Belgia, Franța și Norvegia - își vor crește propriul consum în lunile următoare și nu îl vor putea furniza țărilor vecine în cantitățile necesare. Folosirea gazului în sudul și estul Europei va crește, de asemenea, iar acest lucru înseamnă că Germania va trebui să împartă combustibilul cu ei.

Le vor ajunge resursele energetice întreprinderilor și populației din Germania, cât de mult gaz va fi trimis în țările vecine, va reuși Germania să importe gaze din alte state membre UE - toate aceste întrebări rămân deschise. Acest lucru trezește o mare îngrijorare nu numai în rândul experților, ci și în rândul cetățenilor obișnuiți. (Rador)