Flurona este infectarea simultană cu virusul SARS-Cov-2 și gripa sezonieră. Deși până acum nu prea au fost semnalate astfel de cazuri, în ultima perioadă par să apară din ce în ce mai multe. Israel și Spania au conformat până acum cazuri de infectare dublă, iar acum au fost depistate și în Ungaria.
După ce Israel și Spania au anunțat depistarea mai multor cazuri de Flurona, marți au fost anunțate noi cazuri și în Ungaria. Flurona este denumirea pentru infectarea simultană cu gripă sezonieră și COVID-19. Denumirea a fost preluată de la cele două infectări, „flue” (gripă în limba engleză) și coronavirus.
Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții laboratorului privat Neumann Labs, în Ungaria au fost descoperite două cazuri de infectare cu Flurona. Ambii pacienți sunt tineri sub 30 de ani.
Infectarea simultană nu este una întâlnită prea des, însă, în perioadele cu circulație virală intensă, coexistența a doi patogeni în organism poate interveni. Gemma Craywinckel, medic spaniol, a explicat situația și susține că, deocamdată, cazurile de „flurona” nu sunt mai grave decât cele de COVID-19.
Reprezentanții laboratorului privat Neumann Labs au făcut declarații și cu privire la varianta dominantă în ultima perioadă. 78% dintre noile cazuri detectate de laborator sunt infectări cu noua tulpină Omicron. În ceea ce privește situația la nivel național, aproximativ 11% din noile infectări din Ungaria sunt cu noua variantă a COVID-19.
Numărul de desece asociate cu COVID-19 a scăzut în ultimele săptămâni în Ungaria. Cu toate acestea, autoritățile se așteaptă la o nouă creștere a numărului de infectări. Experții avertizează că, săptămânile următoare, ar putea demara cel de-al cincilea val al pandemiei. Creșterea noilor cazuri este determinată de răspândirea rapidă a noii variante Omicron.
Anul trecut, Ungaria a demarat un program accelerat de imunizare a populației. Autoritățile au permis chiar și injectarea cu vaccinuri neautorizate de Uniunea Europeană. Printre acestea se numără cel chinezesc Sinopharm şi cel rusesc Sputnik V. Deși campania de vaccinare a avut un start bun, ulterior ea a stagnat. Doar 62% din populație este imunizată cu schemă completă, 33% dintre aceștia având și cea de-a treia doză.
În ultimele 24 de ore, În Ungaria au fost detectate 2.429 noi cazuri de COVID-19 şi 83 de decese.