Au apărut creditele „doar cu buletinul”, greu de accesat. Ce șanse ai să treci de testele băncii
- Raluca Florescu
- 2 iulie 2015, 00:00
Băncile simplifică tot mai mult modul de acordare a creditelor. În schimb, bonitatea pe care o cer din partea clienților, limitează pentru mulți români accesul la bani luați cu împrumut
Creditul „doar cu buletinul” este, din nou, produsul pe care îl promovează tot mai multe bănci. Surprinzător, dacă în perioada pre-criză a fost vehiculul prin care au acordat cele mai multe credite nepeformante, acum, băncilefac o selecție „la sânge” în rândul debitorilor. Mai precis, înainte de a-l acorda, băncile verifică clienții în bazele de date ale ANAF, unde pot urmări evoluția veniturilor.
Dosarul de credit: doar cererea și copia după buletin
Atuul produsului este simplitatea. Pentru acordarea creditului de consum sau a cardului de credit, clientul trebuie să depună la bancă un dosar care include doar cererea și copia după buletin. Raiffeisen și BRD sunt două din băncile mari care au aceste împrumuturi. Pe piață, polonezii de la Idea Bank au lansat însă produsul. Datorită colaborării cu Fiscul, în baza căruia pot verifica veniturile, clienților nu li se mai solicită fișele fiscale. Pentru a avea acces la informațiile ANAF, solicitanții trebuie să își dea însă acordul în scris. „Colaborarea cu ANAF se realizează atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, pentru toate tipurile de credit, rezultând o reducere substanțială a timpului de răspuns la solicitarea clientului”, a declarat, pentru EVZ, Marilena Popovici, Director executiv, Administrarea Rețelei de Distribuție a BRD. Pentru acordarea acestuia nu este nevoie de un schimb de date între bancă și ANAF, ci banca poate accesa direct baza de date a Fiscului.
„Interogarea bazei ANAF se realizează cu acceptul prealabil al clientului. Clientul vizitează banca o singură dată pentru contractarea creditului (solicitare, analiză, acordare)”, a completat reprezentantul BRD. Pe data de 8 iunie, Raiffeisen Bank a lansat creditul oferit doar pe baza actului de identitate. În mai puțin de două săptămâni, banca acordase deja 3.000 de împrumuturi, a declarat, pentru EVZ, Mihai Răuță, director executiv, Risc Retail, în cadrul Raiffeisen Bank. Valoarea medie a unui credit de nevoi personale este de 15.000 de lei.
1-2 zile pentru acordare
Pentru clienți, noul sistem de colaborare dintre bănci și ANAF este avantajos deoarece nu mai pierd timp și accesează creditul mult mai repede, a comentat, pentru EVZ, Traian Stancu, director de operațiuni al brokerului de credite Kiwi Finance. „Practic, interogarea în baza Fiscului se realizează în circa 1-4 ore, iar clientul poate primi banii în cont în una sau două zile”, a mai spus Stancu. Potrivit acestuia, prin colaborarea cu Fiscul, banca elimină posibilitatea de fraudă, respectiv ca un client să declare, de comun acord cu angajatorul, pe adeverința de venit, sume mai mari pentru a avea acces la un împrumut mai mare. De aceea, deși pare un credit simplu, este de fapt mai greu de accesat de clienții care ar dori să fraudeze.
Cum analizează băncile
Istoricul clienților, dar și starea în care se află compania în care lucrează sunt hotărâtoare pentru acordarea creditului. „Dacă lucrezi la o companie în insolvență, contează despre ce fel de companie este vorba. De exemplu, companii mari precum Hidroelectrica, Poșta Română sau CFR par că oferă un loc de muncă cât de cât stabil. Dacă lucrezi însă la un SRL în insolvență, mai greu iei credit”, a comentat reprezentantul altei firme de brokeraj. Hotărâtoare, pe lângă istoric, este și meseria practicată. „Dacă este un informatician, de exemplu, aproape că nu mai contează locul de muncă”, a mai spus specialistul. Pentru a avea șanse mai mari, un client trebuie să mai fi luat credit până acum - astfel are un istoric pe care banca îl poate studia. Și, deși poate părea ciudat, creditele de valoare mai mare, pentru locuință, pot fi mai ușor de accesat decât unul negarantat, tocmai pentru că în cazul primului există garanția. În ultimul timp, tot mai puțini clienți s-au încadrat în criteriile impuse de bănci, așa că unele au devenit mai flexibile. De exemplu, „o bancă mare a acceptat, recent, să acorde unui client executat silit acum doi ani, un nou credit”, a mai spus brokerul. De altfel, clienții pot fi mai ușor acceptați de o bancă mare, care are un sistem general de scoring și nu aplică analiza particularizată pe client, așa cum fac băncile de dimensiuni mai reduse.