Atrocitățile Statului Islamic au trecut granița în Turcia

Atrocitățile Statului Islamic au trecut granița în Turcia

Autoritățile turce au identificat un suspect al atacului sinucigaș, în care au fost uciși 32 de tineri și alți 100 au fost răniți, într-un oraș de la granița cu Siria, și promit măsuri dure de securitate la frontieră

Un suspect a fost identificat. Sunt acum investigate legăturile sale interne sau internaționale și ne așteptăm ca ancheta să se încheie tă cât mai curând posibil”, a anunțat, ieri, premierul Ahmet Davutoglu. El a declarat că există „o probabilitate foarte mare” ca atacul de luni să fi fost opera unui militant al Statului Islamic.

Azi urmează să aibă loc o ședință de guvern în care se va discuta despre măsuri suplimentare de securitate la granița siriană.

Atrocitățile ISIS

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul cu bombă a avut loc la un centru cultural, dintr-un mic orășel, Suruc, de la frontieră. Circa 300 de membri ai Federației Asociațiilor Tinerilor Socialiști participau la o conferință de presă, înainte de o vizită pe care vor să o facă în enclava kurdă siriană din Kobane, unde să ajute la reconstrucția orașului, recâștigat din mâinle ISIS anul trecut, de către luptătorii kurzi. Fotografiile oribile publicate pe rețelele de socializare arătau trupurile aruncate în aer, în grădina centrului cultural.

Kurzii din Turcia au fost extrem de nemulțumiți, de multă vreme, de lipsa acțiunii contra militanților Statului Islamic, în țară și la frontiere, mulți susținând că Ankara îi sprijină pe islamiști în lupta cu luptătorii kurzi. Davutoglu a negat însă ferm ideea că Turcia și partidul de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP) ar fi încurajat într-un fel ISIS. „Turcia și AKP n-au avut niciodată nicio legătură directă sau indirectă cu nicio organizație teroristă și nu au tolerat nicio grupare teroristă”, a spus prim-ministrul turc.

Povestea unei victime

Președintele Recep Erdogan a condamnat, ieri, atacul spunând că „terorismul nu are religie, nici țară, nici rasă”. Comunitatea internațională, printre care ONU și NATO, a condamnat, la rândul său, actul terorist, și și-a exprimat solidaritatea cu Turcia.

Una dintre tinerele prezente la conferință, în momentul atacului, Aytun Cetin (24 de ani) a povestit teroarea prin care a trecut. A fost rănită la braț și a avut probleme cu auzul, din cauza zgomotului puternic al exploziei. „Am văzut mulți dintre prietenii mei răniți grav, alții au murit chiar în fața mea. Sunt încă în stare de șoc. Nu înțeleg motivele unui astfel de act atroce. Nu vrem decât să-i ajutăm pe copiii care au sferit din cauza războiului din Kobane”, a spus ea.