Atomik - vodca de la Cernobîl. Autoritățile au confiscat 1.500 de sticle. Cui erau destinate

Sursa: Arhiva EVZ

Autorităţile ucrainene au confiscat primul stoc de „Atomik”, băutură alcoolică fabricată din mere crescute lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Cercetătorii care au produs-o aşteaptă de două luni rezolvarea cazului.

Chernobyl Spirit Company a spus că 1.500 de sticle de Atomik au fost confiscate pe 19 martie şi duse la Procuratura din Kiev. Ofiţerii au luat încărcătura dintr-un camion al distileriei.

Băutura confiscată era destinată exportului în Marea Britanie

Producătorii spun că băutura spirtoasă este primul produs de consum de la Cernobîl realizat după dezastrul nuclear din 1986. Ei aşteaptă acum rezultatul anchetei serviciilor de securitate ucrainene şi spun că nu ştiu de ce încărcătura, care avea destinaţia Marea Britanie, a fost confiscată.

„Pare că ne acuză că folosim timbre de accize ucrainene false”, a explicat profesorul Jim Smith, cercetător care a petrecut mai mulţi ani studiind zona interzisă înainte de a pune bazele Chernobyl Spirit Company cu câţiva ucraineni. „Asta nu are sens, pentru că sticlele sunt pentru Marea Britanie şi sunt în mod evident etichetate cu timbre de accize britanice valide”.

Întreprinderea care produce Atomik este condusă de oameni de ştiinţă care lucrează în zona interzisă de 4.000 de kilometri pătraţi de la Cernobîl - zonă abandonată după 1986. Studiile lor au cuprins dezvoltarea de culturi experimentale pentru a afla dacă cerealele şi altele crescute în zonă pot fi folosite pentru produse care să fie sigure în vederea consumului.

Cercetătorii susțin că vodca nu este radioactivă

Parte din motivul producerii acestei băuturi alcoolice a fost să demonstreze cum pământul din zona interzisă poate fi refolosit în producţie. Cercetătorii spun că asta ar putea permite comunităţilor de aici să cultive şi să vândă produse, ceea ce acum este ilegal pe „terenul contaminat”, aşa cum e descris oficial.

„Când am gustat prima vodcă martini Atomik în 2019, profesorul Smith, titular la Portsmouth University, a explicat că nu este mai radioactivă decât oricare altă vodcă”, scrie BBC.

Smith şi colegii lui au corectat reţeta de atunci pentru a face o băutură spirtoasă pe bază de mere. Acele mere au fost crescute în districtul Narodichi, aflat în imediata apropiere a zonei interzise, unde agricultura şi dezvoltarea sunt încă restricţionate.

Compania plănuieşte să folosească o parte din profit pentru a ajuta comunităţile din Ucraina - inclusiv din Narodichi - care sunt în continuare afectate de impactul asupra economiei pe care îl are dezastrul nuclear.

Procuratura din Kiev nu a oferit nici un comentariu legat de acest subiect, scrie news.ro.