Situație controversată la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Implicat este, din nou, regimul Lukașenko, după ce acesta a cerut ca sportiva Krystsina Tsimanouskaya să fie rechemată în Belarus, ca urmare a faptului că și-a criticat antrenorii, potrivit declarațiilor sportivei. Tsimanouskaya se află, în continuare, în Tokyo și a cerut ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic.
Atleta Krystsina Tsimanouskaya, în vârstă de 24 de ani, se află, în continuare, în Tokyo. Sportiva a solicitat ajutorul autorităților japoneze și implicarea Comitetului Internațional Olimpic în ceea ce o privește, după ce regimul Lukașenko a răpit-o, ducând-o cu forța la aeroport și forțând-o să se reîntoarcă în țară.
Krystsina Tsimanousakaya a rămas, peste noapte, într-un hotel de la aeroportul Haneda din Tokyo, de unde a fost preluată cu forța, în urma criticilor pe care le-a adresat antrenorilor lotului din Belarus. Sportiva a cerut, însă, ajutorul polițiștilor japonezi pentru a nu urca în aeronavă. Lukașenko, președintele Belarusului, susține, prin vocea subalternilor săi, că motivul pentru care aceasta a fost rechemată în țară este „starea emoțională” a sportivei.
Sportiva din Belarus cere azil politic în Polonia
Potrivit presei internaționale, luni, 2 august, în jurul orei locale 17.00, Krystsina Tsimanouskaya s-a deplasat, într-un autoturism argintiu, la Ambasada Poloniei din Tokyo, unde urma să ceară azil politic. Amintim că și Cehia, dar și Polonia au anunțat, în urma situației semnalate de sportivă, că sunt dispuse să-i ofere viză de ședere.
Ulterior, Krystsina Tsimanouskaya a transmis că este interesată de obținerea unei vize într-un stat european.
Cum reacționează Comitetul Olimpic
Tsimanouskaya trebuia să participe la competiția de sprint 200 de metri, luni, însă a declarat că a fost forțată să ia parte la o altă cursă, ca urmare a faptului că alte coechipiere au fost pronunțate neeligibile pentru aceasta.
„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, s-a exprimat sportiva, în cadrul unui videoclip, conform BBC.
La o conferință de presă de la Tokyo, purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic, Mark Adams, a subliniat că sportiva din Belarus se află în grija autorităților japoneze, punctând că în situația de față a intervenit și ONU. Potrivit declarațiilor acestuia, Comitetul Olimpic din Belarus a fost solicitat să ofere un raport scris cu privire la situația atletei și preluarea sa forțată din Tokyo.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, nu se află pentru prima dată într-o situație ce ar presupune răpirea persoanelor care îl deranjează. Cel mai recent caz este cel al disidentului Roman Protasevici, care a fost arestat după ce regimul din Belarus a deturnat o aeronavă Ryanair.