ATLETUL care a ÎNVINS orice OBSTACOL al naturii. Povestea primul om care merge ÎN MÂINI pe Everest

ATLETUL care a ÎNVINS orice OBSTACOL al naturii. Povestea primul om care merge ÎN MÂINI pe Everest

Un australian în scaun cu rotile a atins o tabără de bază de pe muntele Everest prin propriile sale mijloace şi s-a declarat „onorat" de a fi primul paraplegic care reuşeşte această performanţă fără ajutor.

Scott Doolan, în vârstă de 28 de ani, a atins, duminica trecută, versantul sudic al celui mai înalt munte din lume (8848 m), reuşind să urce până la altitudinea de 5.364 m, pe o porţiune care nu este în general accesibilă decât cu piciorul sau cu elicopterul, agerpres.ro.

 

Alpinistul paraplegic a avut nevoie de zece zile pentru a reuşi expediția de pe Everest, un timp mai mare decât pentru cei valizi, deplasându-se pe un teren stâncos şi la altitudine mare în fotoliu rulant atât cât a fost posibil, iar apoi sprijinindu-se în mâini sau în anumite momente susţinut. El a suferit şi o fractură de coccis în timpul periplului său.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Apropiindu-mă de obiectiv, îmi venea foarte greu să respir întrucât mergeam în mâini, dar îmi amintesc că la un moment dat am privit în sus şi am văzut cam 20 de persoane. Odată ajuns, ele au început să mă aplaude”, a declarat Doolan, care s-a declarat „onorat”.

După ce a atins tabăra de bază, Doolan a fost transportat cu elicopterul până la Kathmandu unde a fost spitalizat. O radiografie a arătat o fractură de coccis, dar el va fi restabilit complet.

În ultimele opt luni, sportivul a făcut tot posibilul pentru a se pregăti pentru condițiile potrivnice pe care le va întâlni pe Everest, făcând cursuri cardiovasculare și de forță în fiecare zi.

În Munții Albaștri din Australia, Doolan s-a pregătit pe terenul accident, folosindu-se și de o mască de limitare a influxului de oxigen, astfel încât să mimeze condițiile pe care le va întâlni la acele altitudini.

Ajuns în scaun cu rotile la vârsta de 17 ani, în urma unui accident de motocicletă care i-a distrus coloana vertebrală, atletul nu la cel mai înart vârf din Himalay să îl sperie, chiar dacă nu poate ști exact cum se va simți.