„Atlantida din Marea Nordului” a fost găsită la 600 de ani după ce ar fi dispărut sub valuri

„Atlantida din Marea Nordului” a fost găsită la 600 de ani după ce ar fi dispărut sub valuriYacht Ocean vVctory, Victor RashnikovSursă: Elenams | Dreamstime.com

Potrivit legendei, orașul germanic Rungholt a fost înghițit de ocean în 1362, după ce un preot s-a rugat la Dumnezeu să îi pedepsească pe locuitorii săi păcătoși. Acum, cercetătorii cred că au găsit urme ale orașului condamnat, inclusiv un port, un sistem de drenaj și fundația unei biserici, în mlaștinile din Marea Wadden.

Cercetătorii de la Universitatea Kiel, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Centrul de Arheologie Baltică și Scandinavă și Departamentul de Arheologie de Stat din Schleswig-Holstein au folosit „diverse metode geofizice, cum ar fi gradiometria magnetică, inducția electromagnetică și seismica” pentru a detecta orașul pierdut sub mlaștinile din apropierea Hallig Südfall, o mică insulă din Marea Wadden, în largul coastei Germaniei, potrivit unui comunicat de presă al universității.

Pe o suprafață de căutare de peste zece kilometri pătrați, arheologii au găsit „sisteme de drenaj sistemic”, un „dig de mare”, două biserici mici și o biserică mare, principală. Biserica centrală, despre care se crede că ar fi avut 40 de metri pe 15 metri, le-a atras atenția arheologilor ca fiind o descoperire deosebit de interesantă.

O descoperire de mare importanță istorică

„Descoperirea se alătură astfel rândurilor bisericilor mari din Frisia de Nord”, a declarat arheologul Bente Sven Majchczack de la Universitatea din Kiel. Ruth Blankenfeldt, de la Centrul de Arheologie Baltică și Scandinavă, a susținut acest lucru, spunând: „Caracteristica specială a descoperirii constă în semnificația bisericii ca centru al unei structuri de așezare, care, prin dimensiunile sale, trebuie interpretată ca o parohie cu funcție supraordonată”.

Aceste descoperiri oferă dovezi convingătoare despre orașul înecat Rungholt, a cărui existență a fost dezbătută de istorici. Potrivit National Geographic, descoperirea confirmă faptul că Rungholt a existat, dar și sugerează că a prosperat ca unul dintre cele mai importante orașe din Edomsharde, un district administrativ din Frieslandul de Nord care a existat până în 1634.

După cum spune povestea, Rungholt a fost cândva un oraș medieval puternic și prosper, plin de taverne, bordeluri și biserici. Locuitorii săi au început să ducă o viață păcătoasă, etalându-și bogăția, îmbătându-se și neavând niciun respect față de religie.

Într-o noapte, la sfârșitul anului 1361, un grup de tineri beți ar fi încercat să forțeze un preot să dea ultima împărtășanie unui porc la un han din Rungholt. Preotul, zguduit și înfuriat, a mers a doua zi la o biserică din oraș, unde s-a rugat ca tinerii să fie pedepsiți. Apoi a părăsit orașul - iar Rungholt a fost înghițit de mare la scurt timp după aceea, în ianuarie 1362.

Ce caută cercetătorii

De fapt, o furtună masivă a lovit Europa în ianuarie 1362, afectând Germania, Țările de Jos, Danemarca și Regatul Unit. Furtuna a provocat atâtea pagube orașelor de coastă din aceste locuri încât a fost supranumită „marea înecare a oamenilor”.

Acum, se pare că unul dintre aceste orașe înecate a fost găsit, dar cercetătorii care investighează posibilul sit al orașului Rungholt se luptă cu timpul. „Rămășițele așezărilor medievale sunt deja puternic erodate și adesea detectabile doar ca amprente negative”, a explicat Hanna Hadler de la Institutul de Geografie al Universității din Mainz. „Așadar, trebuie să intensificăm urgent cercetările”.

Să sperăm că cercetătorii își vor putea continua cercetările și vor putea afla mai multe despre Rungholt înainte ca marea - care a încercat să șteargă Rungholt-ul de pe hartă în 1362 - să înghită pentru totdeauna orașul blestemat.

sursa: /allthatsinteresting.com