Război în Ucraina: cum se organizează Rusia pentru a face sabotaje în Marea Nordului

Război în Ucraina: cum se organizează Rusia pentru a face sabotaje în Marea Nordului Explozia de la Nord Stream. Sursa foto: Dreamstime.com

În februarie, ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne, care răspunde şi de Marea Nordului, dezvăluia că o navă spion rusească a fost reperată cu câteva luni mai devreme în largul coastelor belgiene. Ministrul adăuga că s-a deschis o anchetă, precizând că această infracţiune intră "cu siguranţă" în contextul războiului din Ucraina. "Nava ar fi avut intenţia de a repertoria infrastructurile sensibile, precum parcurile eoliene, gazoductele submarine şi cablurile de comunicaţii şi de transmitere de date", mai arăta Vincent Van Quickenborne.

Miercuri, a venit rândul unor media scandinave (din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda) să arate cu degetul anumite operaţiuni ruseşti în Marea Nordului. Potrivit anchetei, nave spion ruseşti cartografiau zona în vederea unor eventuale sabotaje. Cum informează "Le Monde" şi BBC, care citează presa scandinavă, o "flotă de nave deghizate în nave de pescuit şi în nave de cercetare ar transporta în realitate material de supraveghere submarină". Scopul? Să realizeze o cartografiere a Mării Nordului şi "să facă un program de sabotaj al parcurilor eoliene offshore, a gazoductelor şi cablurilor de comunicaţii".

Tot potrivit diferitor media, au fost interceptate comunicaţii şi ele arată prezenţa, în apele nordice, a unor nave fantomă, care au avut grijă să-şi închidă emiţătoarele pentru a nu fi localizate. O navă rusească în special e indicată de raport: e vorba de "Amiral Vladimirsky" care e prezentată oficial ca o navă de cercetare ştiinţifică. Într-o misiune de la sfarşitul lui 2022, aceasta a navigat în proximitatea unor mari parcuri eoliene în largul coastelor Danemarcei şi ale Regatului Unit, lăsând să se creadă că reperează infrastructuri energetice. O echipă a DR (televiziunea daneză) s-a apropiat de "Amiral Vladimirsky". Doi soldaţi cu cagule şi înarmaţi au ieşit pe punte pentru a le indica că au fost descoperiţi, potrivit unui extras difuzat de canalul danez.

Potrivit unui membru al spionajului danez, Rusia ar fi instituit acest program în vederea unor sabotaje, dacă războiul din Ucraina ar lua amploare şi tensiunile cu ţările occidentale s-ar intensifica.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Suedia, 27 asemenea nave suspecte ar fi navigat în apele suedeze sau acostat în porturi suedeze în ultimiii cinci ani.

În Norvegia, într-o perioadă de zece ani, cel puţin 50 de nave ruseşti "au avut posibilitatea să adune clandestin informaţii", potrivit unei numărători stabilite pornind de la semnătura electronică AIS (Automatic Identification System), potrivit televiziunii norvegiene NRK, notează lalibre.be

Reacţia rusă

De reţinut că aceste informaţii difuzate de presa scandinavă au făcut Rusia să reacţioneze, ea negând. "Media acestor ţări au făcut o eroare în ancheta lor. Preferă din nou să acuze Rusia. Am prefera să acorde mai multă atenţie atacurilor contra Nord Stream şi unei anchete internaţionale transparente şi imparţiale privind acest sabotaje", a declarat Dmitri Peskov,  purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, potrivit relatării ziarului "Le Monde".

 

Traducerea Rador