Top 10. Cele mai mari riscuri pentru 2021. La ce crize trebuie să se aștepte omenirea
- Antonia Hendrik
- 21 decembrie 2020, 22:05
2. Președinția Biden va fi înăbușită
Capacitatea lui Joe Biden de a guverna va fi limitată, mai ales dacă republicanii își păstrează conducerea Senatului. În ultimele sale zile la Casa Albă, președintele Donald Trump complică lucrurile pentru succesorul său: secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a returnat guvernului fonduri de ajutor economic de 455 miliarde de dolari, în timp ce Trump a amenințat China cu vânzări suplimentare de arme către Taiwan, a avertizat Iranul cu privire la sancțiuni suplimentare și retrage Statele Unite din Tratatul Cer Deschis. Sondajele de opinie indică faptul că aproximativ 70% dintre republicani cred că alegerile au fost furate și că președinția lui Biden este ilegitimă, lucru care, fără îndoială, vor face și mai dificilă misiunea democratului de a unifica si de a guverna tara.
Mai mult, în opinia experţilor, Donald Trump ar putea fi un spin în spatele lui Biden în următorii patru ani, mai ales dacă anunță o nouă candidatură la președinție. Între timp, progresiștii și radicalii din Partidul Democrat îl vor presa pe Biden din stânga extremă, complicând susținerea pe care moderații din formațiunea liberală i-o oferă administrației sale.
3. Va izbucni o altă criză financiară mondială, determinată de datorii
Datoria globală rezultată din cheltuielile de urgență necesare eforturilor anti-COVID-19, în special în economiile în curs de dezvoltare, este la niveluri record. Datoria totală a crescut cu 15 trilioane de dolari în 2020 și se așteaptă să ajungă la 365 la sută din PIB-ul global până la sfârșitul acestui an. Fondul Monetar Internațional (FMI) a trebuit să acorde deja ajutor financiar către optzeci și una de țări, iar fluxurile de capital către țările cu venituri mici se estimează că vor scădea cu 700 miliarde dolari în 2020 față de nivelurile din 2019.
Economiile în curs de dezvoltare au nevoie de 7 trilioane de dolari ca să ramburseze datoriile până la sfârșitul anului 2021. Toți acești factori au creat condițiile perfecte pentru declanșarea unei noi crize financiare globale. Într-un efort de a stopa intensificarea crizei, Grupul celor 20 (G20) a creat un „cadru comun” pentru a gestiona reducerea datoriilor, dar reticența Congresului de la Washington de a aproba orice resurse financiare noi pentru FMI ar putea submina eforturile G20.