Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > „Aţi prostit poporul cu televizorul”, varianta anului 2014
„Aţi prostit poporul cu televizorul”, varianta anului 2014

„Aţi prostit poporul cu televizorul”, varianta anului 2014

Diversiunea prin televiziune pare a fi reţeta la care apelează în ultima vreme echipa PSD. Reţeta e simplu de dibuit pentru jurnaliştii cu experienţă, însă efectul ei e suficient de credibil pentru publicul căruia îi este destinat mesajul mincinos.

Ştirea manipulatoare (o minciună clădită pe informaţii reale) este publicată pe un site obscur, invocându-se "surse". De acolo este preluată de televiziunile de ştiri şi comentată în funcţie de apropierea de PSD. Slaba pregătire jurnalistică a unor tineri realizatori (în general, celebrele "fătuce"), cărora patronii le-au pus în braţe emisiuni cu miză politică, aduce un plus diversiunii prin neştiinţa de a contracara cu argumente comentariile păreologilor invitaţi în studio. Iar când gogoaşa s-a umflat frumos, oamenii grei ai televiziunii, formatorii de opinii vin şi, în emisiunile proprii, dezbat îndelung, dând credibilitate de sută la sută ştirii mincinoase.
Mulţi români, mari amatori de televiziune şi de spectacol politic, nici nu-şi dau seama cum sunt manipulaţi din vorbe. Fără probe şi fără lămuriri în plus, aşa cum face presa scrisă, totul e perfect pentru cei cărora cititul unui ziar li se pare o corvoadă sau timp pierdut.
Da, militez pentru credibilitatea presei scrise, fiindcă sunt adepta proverbului latin "verba volant, scripta manent". Ştiu, de asemenea, că ziariştii adevăraţi nu-şi permit să publice pe hârtie minciuni ce rămân tipărite şi pentru care e greu să găseşti explicaţii. O ştire de pe site se şterge uşor, iar o casetă de televiziune se poate pierde prin arhivă sau se deteriorează. Ziarele, însă, rămân în bibliotecile naţiunii. Revin, însă, la ceea ce m-a făcut să scriu despre diversiunile media. Este vorba de două ştiri ce aveau ca scop denigrarea lui Crin Antonescu, devenit peste noapte adversarul numărul unu al şefilor din PSD şi PC şi aliatul preşedintelui Băsescu, cel care "a condamnat România la 10 ani de sclavie", după cum ne tot spune Antena3. Prima ştire a fost lansată de un site, vineri la prânz: Crin Antonescu s-a întâlnit cu Traian Băsescu la Bruxelles ca să discute despre problemele din USL! Se ştia că preşedintele se vede cu Barroso şi că tot la Bruxelles va fi plecat şi Antonescu.
Televiziunile au preluat ştirea şi au difuzat-o, dezvăluind «complotul ». Numai că totul a fost o minciună. Conferinţa de presă după discuţiile dintre Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a început după ora 14.30 şi s-a terminat la ora 15.00. Sunt date publice. Apoi, Traian Băsescu a plecat la aeroport, iar la ora 17.28 avionul în care se afla a aterizat pe Otopeni. O cursă Bruxelles-Bucureşti durează o oră şi 50 de minute, deci nu exista posibilitatea ca preşedintele să se întâlnească cu Antonescu. Există chiar o mărturie a fostului parlamentar George Şerban care, vineri, auzind la tv bazaconia, a scris pe pagina lui de facebook că, la ora 15.30 când se spunea ca cei doi se întâlneau în secret la Bruxelles, el a trecut pe lângă Crin Antonescu, la Senat. "Era cu cineva de la Digi", a precizat George Şerban.
A doua ştire a aruncat pe piaţă informaţia că Băsescu şi Regele Cioabă vor în echipa lui Crin. O diversiune menită să îndepărteze electoratul liberal. Informaţia era, de fapt, interpretarea unei "fătuci" de la tv pentru declaraţia lui Cioabă. Regele rromilor spusese: "Noi am fost liberali dintotdeauna, adică ne-am luat soarta în mâini. Noi depindem de ajutoare sociale şi de aceea vorbele noastre merg spre partidele cu opţiune socială". Adică spre partidele de stânga, cu politici pentru asistaţi, a spus Cioabă, în a cărui accepţiune "liberal" înseamnă "liber" sau "libertin". La televizor oamenii nu sesizează nuanţele, dar le rămâne în cap esenţa pe care le-a spus-o "vedeta" micului ecran. Vedeţi cât de adevărată e zicerea anilor ’90 "Aţi prostit poporul cu televizorul"?

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News