Atenție unde vă parcați mașinile. În câteva secunde puteți rămâne fără o piesă foarte scumpă

Atenție unde vă parcați mașinile. În câteva secunde puteți rămâne fără o piesă foarte scumpă Sursa foto: arhiva EVZ

De câteva luni, Poliția Română a înregistrat un nou fenomen infracțional, cu care nu s-a mai confruntat niciodată.

Sute de români au reclamat la Poliție faptul că peste noapte, mașinile lor au rămas fără catalizator. O astfel de piesă este una foarte scumpă și ajunge să coste chiar și 3.000 de euro, în funcție de modelul de mașină.

Cu un simplu flex pe baterie, un hoț experimentat poate tăia un catalizator în două minute.

„Trebuie doar două tăieturi ale țevii de eșapament. Cu un flex, un om experimentat poate tăia un catalizator în cateva secunde bune. Mașina nu mai funcționează la parametrii din cartea tehnică și la o inspecție ITP nu va trece testul de poluare. În plus, face un zgomot infernal de tobă spartă și e clar că trebuie dusă urgent la un mecanic auto”, a declarat un polițist de la IPJ Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Polițiștii mai spun că aceste catalizatoare sunt la mare căutare deorece conțin metale prețioase. Un astfel de catalizator poate conține aur, platină dar și rodiu și paladiu. Cantitatea acestora nu este mare, în jur de zece grame, dar costul acestora este unul pe măsură, de câteva mii de lei. Cei care reciclează catalizatoare cunosc acest fapt, le cumpără cu câteva sute de lei, după care pot obține dublu doar din vânzarea celor câteva grame de metale prețioase.

Poliția Română: este un fenomen generalizat

La București, în primele trei luni ale anului 2021 s-au înregistrat peste 20 de plângeri penale, depuse de proprietarii unor mașini care au fost lăsate de catalizatoare. Ciprian Romanescu de la Poliția Capitalei susține că hoții aleg mașinile pe care le ”descompletează”, deoarece pot vinde aceste piese fie la alți șoferi, fie direct la anumite centre de recuperare a fierului vechi care plătesc foarte bine pentru acestea.

La Cluj, în ultimul an au existat foarte multe reclamații cu privire la acest tip de furt. Beatrice Milonean de la IPJ Cluj a declarat că la nivelul Poliției municipiului Cluj Napoca a fost constituit un grup de lucru care să monitorizeze aceste tipuri de infracțiuni. În județ au existat chiar și prinderi în flagrant a unor infractori care au fost ”săltați” în timp ce operau la mașinile alese.

La Arad, de exemplu, în 2021 au fost depuse 41 de reclamații penale, față de 18 câte au existat în 2021. Oamenii susțin că peste noapte mașinile lor sunt urcate pe cric și sunt descompletate în cateva minute de catalizatoare.

De ce sunt scumpe aceste catalizatoare

Pe site-urile de specialitate au apărut anunțuri prin care se cumpără orice tip de catalizator, la prețuri foarte mari.

De exemplu pe un anumit site, într-un anunț postat de cineva din Cluj Napoca se arată că se cumpără catalizatoare la prețuri care pot ajunge chiar și la 2.300 de lei.

”Cumpăr catalizatoare auto , filtre de particule DPF, chiar și scoase din carcasă, orice an, orice model. Prețul se oferă după cod. Pret de la 50 lei -2300 lei”, este textul anunțului. Polițiștii susțin că pot exista chiar anumite filiere între patronii de ateliere auto și hoți. Primii comandă piesa și cei din urmă o aduc la un preț modic, după care clientul este taxat corespunzător.

Un catalizator nou ajunge la prețuri foarte mari, chiar și de câteva mii sau zeci de mii de lei. Ca să vă faceți o idee, am luat un alt exemplu tot de pe un site cu anunțuri de mică publicitate. Un catalizator second hand de Mercedes Vito, Euro 6, este vândut pentru 3.000 de lei.