Atenție, turiști! Rechinii au ajuns pe plajele din Barcelona

Atenție, turiști! Rechinii au ajuns pe plajele din Barcelona

Încălzirea globală și temperaturile mari din ultima perioadă au transformat zona coastelor în locuri periculoase pentru oameni. În ultimele luni, mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza atacurilor rechinilor.

Doctorul în științe veterinare şi fost director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanţa, Adrian Bâlbă, a precizat pentru Antena 3 de ce atacurile rechinilor asupra oamenilor în zonele de coastă au devenit tot mai dese.

El a menționat faptul că temperatura ridicată ține rechinii mai activi, iar suprapescuitul din zonele de larg i-au îndreptat spre coastă, acolo unde încă se mai găsesc pești.

De asemenea, în zonele de coastă există ape care au resurse organice și atrag peștii, motiv pentru care rechinii și-au făcut prezența mai des în zonele costiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rechinii sunt tot mai obișnuiți cu noi și pe cale de consecință nu mai sunt deranjați de niște înotători sau surferi

„Vreau să spun că rechinii au 400 de milioane de ani, au supraviețuit unei extincții de acum 252 de milioane de ani, o extincție care 90 % din fauna marină a dispărut. Ei bine, rechinii nu, nu vor dispărea cu tot ceea ce am reușit să facem noi în mare, cu plastice, cu temperaturi, cu poluanți, nu vor dispărea, se vor adapta și în ultimă instanță chiar mă mâncându-ne pe noi acum”, a declarat Adrian Bâlbă.

Zonele cu atractivitate turistică, precum cele din Egipt, toată coasta Spaniei și sute de insule, reprezintă zone unde rechinii au devenit tot mai prezenți.

Doctorul în științe veterinare a recomandat celor care optează pentru un concediu în zonele unde s-a semnalat prezența rechinilor să nu aibă niciun fel de leziune, orice fel de sursă de sânge. De asemenea, turiștii să aibă asupra lor echipament specific prin care să se poată deplasa mai repede prin apă.

„În al treilea rând este bine să fie un grup mai mare de nu solo, să nu fie înotător singuratic. Dacă sunt mai mulți și rechinii sunt, sunt speriați, nu sunt chiar atât de curajos și ei să se atrage un grup de oameni. Și al patrulea rând să nu facă nimic pipi apă că asta-i trage teribil. Sunt atrași de mirosul de urină al acestora", a concluzionat Adrian Bâlbă.

O româncă și-a pierdut viața, în Egipt, după ce a fost atacată de un rechin. Femeia se afla în concediu, singură, atacul animalului marin fiind într-o zonă plină de turiști.