Evenimentul Zilei > Justitie > ATENŢIE ŞOFERI! Cum s-au îmbogăţit nişte escroci din accidentele auto provocate
ATENŢIE ŞOFERI! Cum s-au îmbogăţit nişte escroci din accidentele auto provocate

ATENŢIE ŞOFERI! Cum s-au îmbogăţit nişte escroci din accidentele auto provocate

Şapte indivizi au fost trimişi în judecată, acuzaţi de şantaj şi distrugere. Ei loveau intenţionat maşinile altor şoferi cărora le acordau, în prealabil, prioritate. Ţeparii "vânau", de obicei, şoferiţe care conduceau maşini scumpe.

Pentru a nu depune plângere la Poliţie, ei cereau între 300 şi 500 de euro. Escrocii cereau banii sub pretextul că maşina este cumpărată din străinătate şi au nevoie de bani pentru o procură cu care să se prezinte la asigurator. „Accidentele” s-au produs prin mai toate zonele Bucreştiului, poliţia reuşind să probeze 22 de astfel de cazuri.
Acţionau în echipă
 Uneori, ţeparii acţionau în tandem, cu două maşini. Astfel, un autovehicul care încetinea făcea victimei semne insistente cu farurile pentru a pătrunde în intersecţie, după care era lovit de o altă maşină, complice. În acest timp, şoferul „galant” se făcea nevăzut.
Hârburi pe post de „berbece”
După ce se negocia suma şi se făcea schimb de telefoane, se stabilea o întâlnire, de regulă în benzinării, loc unde au şi fost prinşi de poliţie în flagrant. Indivizii fososeau maşini vechi, înmatriculate în Bulgaria, Marea Britanie sau cu numere provizorii.
Frânează şi accelerează
 Un „accident” probat de procurori a avut loc pe 2 februarie 2012 când, un şofer ce conducea pe Calea Dudeşti, dinspre strada Dristor către Poşta Vitan, a virat la stânga pentru a pătrunde în parcare, moment în care un autoturism marca Ford Probe a redus viteza pentru a îl lăsa să facă manevra, după care l-a tamponat. Şoferul împreună cu pasagerul Fordului i-au solicitat victimei 400 lei, explicându-i că, dacă va merge la poliţie vă plăti o amendă şi i se va suspenda dreptul de a conduce. „Vâzând că persoana vătămata nu este de acord cu propunerea lor, au hotarat să reducă suma la 50 lire sterline”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Cei doi indivizi au fost recunoscuţi de şoferul maşinii lovite de pe o planşă fotografică.
 Au descoperit schema
 Un alt caz anchetat de procurori s-a întâmplat o zi mai devreme. În timp ce conducea o maşină pe strada Emil Botta şi când a ajuns la intersecţie cu B-dul Octavian Goga i s-a făcut semn de trecere de catre conducătorul unui autoturism Honda, după care a fost tamponat de un autoturism marca Ford Probe de culoare alba. Pasagerul Fordului i-a spus victimei că este vinovată de producerea accidentului, iar soferul a început să sune la diferite firme de dezmembrări pentru a se interesa cât costă piesele avariate. „Vinovatul”, fiind împreună cu colegul său de serviciu, şi observând avariile maşini care l-a tamponat şi-a dat seama că a fost lovit intenţionat şi a refuzat să mai poarte vreo discuţie cu aceştia, anuntând evenimentul la poliţie.
S-au lăsat păgubaşi
În aceeaşi seară, indivizii au procedat la fel cu un autoturism de teren BMW X5 condus de o femeie de cetăţenie germană. După ce i-au lovit maşina, cei doi nu au mai apucat să-i ceară bani deoarece „pasagera era foarte recalcitrantă”. Ulterior, cei doi ţepari au fost recunoscuţi din planşele foto ale Poliţiei.
La un pas de tragedie
 Pe la începutul anului, un autoturism Peugeot 107, condus de o şoferiţă, a fost tamponat intenţionat pe starda Baba Novac. În maşină mai erau alte două persoane. În urma impactului puternic, unul dintre pasageri a acuzat dureri de cap şi a fost chemată Salvarea. Şoferiţa „vinovată” a fost de acord să plătească 450 de lei pentru a încheia un formular de contestare amiabilă a accidentului la sediul unei firme de asigurări.
Nu mai ştiu câte accidente au făcut
 Curios lucru, cei şapte indivizi şi-au recunoscut faptele şi au declarat că este posibil să fi provocat şi alte accidente, însă nu-şi mai aduc aminte figurile tuturor şoferilor accidentaţi. Adrian Nicolae, Marius Ignat, Ionuţ Alexandru Jipa, Liviu Georgian Radu, Cristian Duţă, Mirel Alexe şi Nicuşor Berbec au fost acuzaţi de distrugere şi şantaj.
Inconştienţă
 Anchetatorii mai precizează că acrosarile s-au produs şi pe o vreme nefavorabilă, „expunând şi mai mult persoanele din autovehiculele lovite la leziuni traumatice grave, un astfel de impact putându-se foarte uşor transforma într-un accident grav de circulaţie soldat cu vătămarea corporală sau chiar decesul participanţilor la trafic, fie din autoturismele lovite fie din autoturismele care circulau pe celălalt sens de circulaţie sau chiar a pietonilor, având în vedere că unele fapte se săvârşeau la intersecţiile prevăzute cu treceri de pietoni”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
Interceptaţi telefonic
Gruparea a fost reţinută imediat după producerea accidentelor, cei mai mulţi dintre ei petrecând în închisoare aproximativ două luni. Înainte de a fi prinşi în flagrant, cei şapte au fost monitorizaţi, fiind înregistraţi când puneau la cale mai multe lovituri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: