Atenție la piureul de cartofi! Vă poate intoxica dacă nu știți să alegeți cartofii

Cartofi Sursă: Photo Martinjaud | Dreamstime.com

Cartofii prezintă beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Deși gătiți prăjiți, aceștia pot prezenta o cantitate semnificativă de calorii, cartoful în sine nu conține grăsimi și are un conținut scăzut de sodiu. Leguma universală poate constitui un fel de mâncare delicios, satisfăcător și sănătos - multe gospodine gătesc deseori piure de cartofi. Există, însă, un anumit tip de cartof care nu se recomandă a fi preparat sub această formă.

Dacă ești fan/ă piure de cartofi, trebuie să iei în considerare următorul lucru - acest fel de mâncare poate deveni toxic. Iar asta dacă pentru a fi gătit, gospodinele apelează la un anumit tip de cartof. Iată în ce condiții piureul de cartofi poate conduce chiar la intoxicații, vomă și/sau diaree.

Piureul de cartofi te poate intoxica

Este vorba despre cartoful verde. Atunci când sunt expuși la lumină, tuberculii de cartofi capătă culoarea verde. Deși culoare sa în sine nu este dăunătoare, ea indică prezența unei toxine numite solanină.

Persoanele care consumă acest tip de cartof pot să sufere diverse neplăceri, precum: intoxicații, iritații ale tractului gastrointestinal, vomă, diaree etc.

Ce trebuie să faci pentru a evita înverzirea cartofilor

Decojirea cartofilor verzi poate ajuta la reducerea nivelului de solanină, dar odată ce un cartof a devenit verde, cel mai bine este să îl aruncați.

Se recomandă ca înainte de a cumpăra cartofi, să-i inspectați pentru verdeață și/sau semne de deteriorare. Apoi, depozitați leguma într-un loc răcoros și întunecat pentru a preveni înverzirea sa înainte de a o folosi.

Perioada de timp în care cartofii rămân proaspeți depinde de mai mulți factori, inclusiv de modul în care sunt depozitați și dacă au fost gătiți.

Condițiile în care trebuie păstrați cartofii

În general, cartofii necopți pot rezista între 1 săptămână și câteva luni. Temperaturile răcoroase, cum ar fi cele asigurate de o cămară sau o pivniță, le permit să se păstreze mai mult timp decât la temperatura camerei.

Odată gătiți, cartofii rezistă până la 4 zile la frigider și 1 an la congelator, deși calitatea piureului de cartofi gătiți are de suferit la congelare, potrivit healthline.com.

Chiar dacă țineți cont de termenul de valabilitate, ar trebui să verificați cartofii pentru a vedea dacă prezintă semne de deteriorare. Cartofii cruzi trebuie să fie fermi la atingere, cu o coajă întinsă, fără pete mari, negre sau alte defecte.