Pilulele care se pot procura fără recomandarea medicului vă pot face mai mult rău dacă le combinaţi cu alte medicamente.
În ultimii ani, interesul românilor pentru medicamentele care se dau fără reţetă (OTC-uri) a crescut, susţin medicii, dar o arată şi vânzările din farmacii. Acest lucru întăreşte faptul că românii preferă automedicaţia în detrimentul tratamentelor pentru care este nevoie de avizul medicului. Un studiu amplu privind fenomenul automedicaţiei arată că trei sferturi din populaţia României preferă să cumpere medicamente fără să consulte un doctor.
Interesul crescut al românilor pentru OTC-uri este susţinut şi de piaţa ofertantă a acestor produse. Tendinţa este ca din ce în ce mai multe medicamente să fie trecute pe lista OTC-urilor. Este şi cazul medicamentului folosit împotriva alergiilor, Claritine, care se vinde de anul trecut fără reţetă.
Fără avizul medicului se poate cumpăra şi un anticoncepţional folosit în situaţiile de urgenţă, Postinor, singurul de acest gen care nu necesită recomandarea specialistului.
Uşurinţa cu care se obţin nu sugerează că OTC-urile sunt lipsite de riscuri. Aceste medicamente ar trebui recomandate, cel puţin, de farmacist, spun specialiştii. Altfel, există riscul să le combinaţi greşit între ele şi să faceţi reacţii adverse sau chiar să vă înrăutăţiţi starea de sănătate.
Citiţi contraindicaţiile
Pentru orice OTC cumpărat trebuie întrebat farmacistul, sugerează specialiştii. „În principiu intră în obligaţia farmacistului să întrebe pacientul ce medicamente mai foloseş te sau de ce boli suferă“, subliniază Constantin Ciulu, farmacist. Dacă nu apelaţi la varianta farmacistului, cel puţin citiţi bine prospectul pentru a afla dacă o boală sau un medicament pe care îl luaţi nu interacţionează cu noile pilule.
„Orice medicament are reacţii adverse, nu va exista niciodată un produs sigur, numai cu reacţii pozitive. Banalele vitamine, luate pe termen lung, pot cauza o hipervitaminoză“, subliniază medicul de familie Remus Lupu. Înainte de a folosi un OTC, trebuie să ştiţi indicaţiile, contraindicaţiile, reacţiile adverse şi produsele cu care nu trebuie asociat. Dacă luaţi medicamentul pentru prima dată, înghiţiţi întâi doze mici, iar la primele reacţii adverse (vărsături, febră, tuse etc.) mergeţi la doctorul de familie.
Combinaţiile de medicamente, riscante
Bolnavii cronici, vârstnicii, copiii sau persoanele care iau medicamente anticoagulante ar trebui să evite să apeleze la OTC-uri. „Anumite substanţ e din banalele medicamente de gripă pot da palpitaţii bolnavilor de inimă“, menţionează doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. Atenţie sporită trebuie să aibă diabeticii, bolnavii de hipertiroidă sau cardiacii. „Destul de multe medicamente nu se dau sub anumite vârste şi este bine ca părintele să respecte vârstele de administrare“, subliniază Remus Lupu.
PRODUSE
Medicamente care se dau fără avizul medicului
> Suplimentele nutritive > Majoritatea antiinflamatoarelor (unguente şi medicamente) > Medicamente pe bază de ibuprofen > Aspirină > Paracetamol > Algocalmin > Postinor > Medicamente antialergice (de tipul Claritine) > Medicamente homeopate