Atenție la legumele cumpărate din piață. Decizia instanței în cazul castraveților și roșiilor crescute cu substanțe pentru forțarea coacerii

Sursa foto: Kurylo54 | Dreamstime.com

Agricultorii români au ajuns în fața procurorilor după ce au folosit substanțe chimice neautorizate pentru coacerea prematură a unor legume. Au fost recoltate probe la roșii și castraveți și supuse unei expertize, în urma căreia instanța a luat o decizie.

Mai mulți agricultori din Buzău și Ilfov au intrat în atenția organelor legii. Aceștia sunt acuzați că au folosit substanțe toxice pentru forțarea coacerii legumelor din sere și solarii. Ancheta a debutat la începutul lunii mai, când Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău a organizat mai multe percheziții pe raza județelor Buzău și Ilfov.

„La data de 2 mai a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău şi Ilfov au pus în executare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.

În aceeaşi zi, poliţiştii Biroului AESP din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp.

În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat.

În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, informa, la acea dată, IPJ Buzău.

Probe de roșii și castraveți au fost preluate pentru expertiză

În urma perchezițiilor, ancheta a fost desfășurată sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de lângă Judecătoria Pogoanele. Au fost prelevate probe de la legumele din solariile agricultorilor suspectați că au folosit substanțe chimice neautorizate pentru a se coace într-un timp mai scurt.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele efectuează cercetări într-o cauză penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri…

În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menţionată anterior, au fost ridicate de către organele de cercetare penală din solariile a trei suspecţi de pe raza localităţii Glodeanu Sărat probe de legume (tomate şi castraveţi), în vederea efectuării unei expertize de specialitate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, pentru a se stabili dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanţe chimice neautorizate”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Castraveții crescuți cu substanțe pentru forțarea coacerii sunt neconformi

În urma expertizei, specialiștii au concluzionat că roșiile sunt bune de consum, în cazul lor fiind folosită o concentrație de substanță care nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Nu același lucru s-a întâmplat și în cazul castraveților, care au fost declarați neconformi, potrivit comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

„În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicat.

Agricultorii, găsiți vinovați pentru utilizarea substanțelor interzise

În urma anchetei, procurorii au stabilit că agricultorii se fac vinovați de utilizarea unor substanțe interzise, indiferent de concentrațiile pe care le-au folosit.

„Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, informează Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.