Atentie la grasimea care nu se vede

Atentie la grasimea care nu se vede

Cei fara kilograme in plus sau chiar slabi nu sunt implicit si sanatosi.

Grasimea care se depune in jurul organelor interne este mult mai periculoasa decat cea aflata in exterior, la vedere.   Unii oameni pot manca orice si in ce cantitate vor fara sa se ingrase, in timp ce altii sunt obsedati de numarul de calorii si supravegheaza cu atentie alimentatia lor. Totusi, a fi slab nu inseamna neaparat a fi si  sanatos. Conteaza mult ce mancam si cum mancam, spun nutritionistii, iar un aspect fizic placut poate sa ascunda uneori probleme de sanatate, mai ales daca alimentatia este incarcata cu produse bogate in conservanti, E-uri si grasimi saturate.

Profesorul londonez Jimmy Bell, expert in biologia moleculara digitala, a demonstrat inclusiv faptul ca o persoana supraponderala poate sa fie mai sanatoasa decat alta, fara probleme cu greutatea.

Patru oameni din 10

Rezultatele unor studii facute de o echipa de cercetatori de la Consiliul de Cercetare Medicala si Centrul de Studii Clinice sugereaza ca patru oameni din zece sunt „slabi” pe afara, dar „grasi” pe dinauntru. Asta inseamna mai exact ca organele lor interne - ficatul, inima ori pancreasul - sunt inconjurate de grasime ori ca lipidele „se ascund” adesea sub muschii prea rar folositi. Astfel de persoane risca mai mult sa se imbolnaveasca de inima, diabet de tip doi, hipertensiune ori diverse tipuri de cancere decat o persoana „cu grasime la exterior”.

„Cei care fac miscare sunt cei mai avantajati. Nu conteaza daca au cateva kilograme in plus”, a afirmat profesorul Bell. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au folosit si aparatura medicala cu rezonanta magnetica de la Spitalul „Hammersmith” din Londra, cu ajutorul careia au studiat distributia grasimilor in organism, in cazul a 600 de voluntari.

Obsesia pentru dieta

Modalitatile traditionale de cantarire si chiar utilizarea indicelui de masa corporala (o valoare care arata ce cantitate de grasime exista in organism se calculeaza facand raportul intre greutate - kilograme - si patratul inaltimii - in centimetri) nu pot spune oamenilor cu exactitate cata grasime au in organism.

Aceste metode nu  dau precizari cu privire la  starea organelor interne, astfel ca singura masura de preventie este miscarea. Specialistii avertizeaza ca oamenii au devenit tot mai obsedati de dieta si incep sa excluda tot mai multe alimente din organism, asta in timp ce uita in continuare sa practice sport. „Ar trebui ca oamenii sa faca mai multa miscare, singura capabila sa dizolve grasimile „rele”. Este bine, de asemenea, sa incerce sa se mentina in forma fara sa-si schimbe drastic stilul de viata”, a mai spus Bell.

Tipul corespunzator de miscare

Potrivit acestuia, o persoana tanara, sanatoasa si in forma, de inaltime medie, ar trebui sa aiba numai unul sau doi litri de grasime interna. Cantitatea de grasime din organism se poate masura cu cantare speciale.

„Cei care au mai mult de cinci ori sase litri trebuie sa se gandeasca la cateva schimbari. De la mai mult de zece litri, deja trebuie sa ia urgent masuri si sa-si modifice stilul de viata. Cei care au mai mult de 15 litri se apropie deja de diabet”, a adaugat profesorul. Ca sa nu devina o corvoada, a mai spus specialistul, tipul de miscare trebuie ales in functie de varsta, sex, afectiuni preexistente si capacitati fizice.

Ne puteți urmări și pe Google News