Atenție la femeile din ISIS, sunt mai periculoase decât bărbații, atrag atenția experții! Cum ajung femeile să creadă în cauza Statului Islamic

Atenție la femeile din ISIS, sunt mai periculoase decât bărbații, atrag atenția experții! Cum ajung femeile să creadă în cauza Statului Islamic

Când avea doar 19 ani și s-a convertit la islam, Laura Passoni a fost părăsită de tatăl copilului său. Hotărâtă să se apropie mai mult de credință și sperând să întâlnească un bărbat care să respecte angajamentul luat față de căsătorie și viața de familie, Laura și-a creat un profil public pe Facebook mai pios, mai credincios, și a fost contactată imediat de un luptător ISIS care recrutează tineri.

Un raport al Centrului Internațional pentru Studierea Extremismului Violent din SUA, citat de Daily Beast, ridică multe semne de întrebare despre femeile care se întorc în Europa după ce au fost membre ale ISIS. Dacă se întorc. După ce au stat de vorbă cu mai multe femei de acest gen, cercetătorii au vorbit cu experți în terorism și contraterorism, cum este francezul Alain Bauer, care vorbește despre „feminizarea” așa-zisului  Statului Islamic

 

El i-a promis un bărbat care n-o va părăsi niciodată, o casă în Siria, pregătire pentru a deveni asistentă medicală și școală bună pentru copilul ei. Disperată, tristă, dar încrezătoare că soarta i-ar mai putea surâde, a fost de acord să se îmbarce într-o călătorie către...Statul Islamic. Pentru a nu fi găsită, ea, împreună cu copilul, bărbatul pe care l-a ales și cel care recruta luptători, au mers cu mașina până în Veneția, apoi au luat o navă spre Izmir, Turcia. De acolo, au continuat cu un taxi la Gaziantep și au trecut în Siria, pentru a se alătura ISIS. Passoni a considerat croaziera ca pe un moment romantic, în care s-a văzut căsătorită cu un bărbat, practic, străin. 

Introducerea ei în Statul Islamic nu s-a petrecut așa cum visa ea. A ajuns într-o „casă a surorilor”, soțul ei a plecat în misiune, unde urma să fie antrenat după regulile Sharia, pentru a deveni un luptător de nădejde al ISIS. A fost și ea invitată să devină parte a ISIS, lucrând ca o „femeie seducătoare” care ademenește recruți pe internet, sau ca membru al poliției morale (hisbah). A refuzat ambele oferte. S-a trezit singură, într-o țară străină. Niciuna dintre promisiunile ISIS nu s-a materializat, nici bani, nici școala de asistente. Mergea împreunp cu „frațiI” ei, alți luptători ai Statului Islamic, la moschee. Mulți dintre  băieți erau atât de tineri, urmând să fie transformați în teroriști sinucigași, încât ea s-a termut că și fiul ei va avea un destin similar. Și, pe deasupra, era și însărcinată. 

Disperată să fugă de acolo, într-o zi, Laura Passoni și-a luat copilul în taxi și s-a îndreptat spre granița teritoriului ISIS, dar șoferul, speriat, a întors din drum și a predat-o poliției ISIS. Soțul ei a garantat pentru ea, așa că a fost trimisă în arest la domiciliu, păzită de membri ISIS, când soțul nu era acasă, împiedicând-o să mai încerce să evadeze de acolo. 

În cele din urmă, Passoni a reușit să-și convingă soțul să i se alăture în încercarea de a fugi, cu ajutorul unor traficanți de persoane - mica familia voia să plece înapoi în Belgia. Dacă erau prinși, soțului ei i s-ar fi tăiat capul, iar ea era obligată să se întoarcă la Raqqa, obligată să se mărite cu un alt luptător. Alte femei care au încercat să scape, au fost violate și uneori ucise de traficanți, conform unor martori care au acordat interviuri ulterioare.

Soțul Laurei este acum în închisoare, în Belgia, iar ea a fost eliberată condiționat. I-a fost luată temporar custodia copiilor, când s-a întors în Belgia, dar acum sunt din nou în grija ei. Își petrece timpul liber ținând lecții tinerilor belgieni despre pericolul de a se alătura ISIS. O înregistrare video cu un intervi pentru Centrul Internațional de Studiu al Extremismului Violent poate fi văzut mai jos. 

Precum Passoni mai sunt multe femei care au dorit să se alăture ISIS. calea spre violență implică, de cele mai multe ori, interacțiunea a patru factori importanți: un grup, ideologia sa, sprijinul social, motivația personală și vulnerabilitățile. Dar există și alți factori specifici. 

ISIS și AL Qaida au reușit să strângă loialitate în jurul unei comunități transnaționale (cea musulmană) și să crească pe ideea unei familii lărgite, până la formarea așa-numitului Califat Islamic. Au avut succes cu multe dimensiuni ale populismului și promovarea unei doctrine care nu doar încearcă să mizeze pe sentimentele musulmanilor din întreaga lume, dar îi unește în pretenții față de un dușman comun - Occidentul. 

Cei care recrutează promit femeilor mai multă putere, emancipare politică și economică și pot fi foarte convingători pentru femei care sunt dezamăgite sau se simt însingurate ori triste în societățile occidentale. Li se vorbește despre un stat utopic, unde sunt incluși toți musulmanii și unde să fii un musulman este un avantaj, nu un dezavantaj; unde demnitatea personală, onoare, scopul, semnificația și avantajele materiale ale unei locuințe gratuite, cursuri profesionale, asistență medicală gratuită, salarii bune și bărbați me msăură sunt promisiuni clare pentru oricine li se alătură. 

Pentru multe femei care se alătură ISIS, relocarea geografică în Siria și Irak reprezintă o evadare atractivă din calea problemelor personale și emoționale - de pildă din calea unui tată, frate sau soț alcoolic, care le bate, sau din disperare că nu-și găsesc un soț potrivit, etc. Până de curând, când ISIS a început să piardă teritorii în Irak și Siria, ISIS a susținut că oferă idealurile islamului. Femeile erau păcălite că vor fi iertate pentru păcate și vor ajunge în paradis, în viața următoare. 

Potrivit predicilor califatului, orice femeie sau bărbat care a păcătuit grav, ar putea fi iertat dacă se alătură Statului Islamic și, mai ales, sunt voluntari într-o misiune suicidară. Nu există nimic mai important decât „martiriul”, care garantează că o persoană care crede în el ajunge imediat în paradis. 

Femeile sunt adesea forțate să-și urmeze bărbații în Statul Islamic, iar uneori sunt conduse de teama de abandon, loialitate sau sunt convinse că vor juca un rol important. între 2014-2015, ISIS a reușit să atragă mii de tineri din toată lumea, inclusiv sute de femei, prezentându-le cauza ca pe una triumfătoare.